Team

Hanne en Lien, leefgroepbegeleiders: “We gaan hard of we gaan niet!"

Hanne en Lien werken als begeleider van jongeren in een gemeenschapsinstelling. Door hun job en werkplek in beeld te brengen via Instagram ziet iedereen hoe zij zich heel gemotiveerd inspannen om jongeren die in een gemeenschapsinstelling verblijven, perspectief te geven.

Gemeenschapsinstelling De Markt in Mol

Hanne en Lien samen buiten

Hanne en Lien doen dat natuurlijk niet alleen. Er werken zo’n 900 medewerkers van Opgroeien in alle gemeenschapsinstellingen samen. Met heel wat foto’s geven Hanne en Lien iedereen een inkijk in hun job en hun ambitie om zich elke dag in te spannen voor #kansrijkopgroeien.

Recent kon je 'gluren achter de muren' via de Instagrampagina van de Vlaamse ambtenaar.

Wist je dat er drie gemeenschapsinstellingen zijn?

  • De Kempen in Mol, met campussen De Markt en De Hutten
  • De Zande met campussen Beernem, Ruiselede en Wingene
  • De Grubbe in Everberg

Time-out

Een poster van de vijf stappen tot herstel bij een conflict

Hanne en Lien werken in de gemeenschapsinstelling De Markt in Mol. Ze zijn beiden begeleiders in de time-out leefgroep voor meisjes. Hun credo? “We gaan hard of we gaan niet!”

Die time-outs in een gemeenschapsinstelling zijn bedoeld voor jongeren die al in een voorziening verblijven. Omdat het daar stroef verloopt, kan een jeugdrechter beslissen dat een time-out van twee weken nodig is. In die twee weken ligt de focus op rust en herstel. Daarbij is het krijgen van inzicht in een conflict belangrijk voor hun persoonlijk hersteltraject. Vijf vragen staan daarbij centraal.

  1. Wat is er gebeurd? Wat dacht je toen?
  2. Hoe heeft het je geraakt? Wie is er nog door geraakt?
  3. Wat is jouw aandeel? Hoe denk je er nu over?
  4. Wat is er nodig om verder te kunnen?
  5. Wat ga jij hier aan doen?

Ervaringsleren centraal

Houten kip

Ervaringsleren staat centraal in elke gemeenschapsinstelling. Leren door te doen dus en zo stap voor stap kennis, vaardigheden en attitudes verwerven. Dat daar ook out-of-the-box activiteiten bij komen is logisch. Die activiteiten helpen de jongere bij de (h)erkenning van de eigen mogelijkheden en kwaliteiten. Een spel met handen en een bal, is een fijne manier om te ontdekken wat de voordelen zijn van samenwerken en wat er nodig is voor een goede samenwerking: vertrouwen in elkaar en praten!

Elke jongere stapt in een groepsgericht programma dat een schools aanbod combineert met groepsgerichte activiteiten. Bedoeling daarvan is de sociale vaardigheden en de ontwikkeling van competenties te verhogen.

Formule 1-wagen in metaal

Jongeren worden uitgedaagd om de handen uit de mouwen te steken. Zo zijn er praktijklessen hout- en metaalbewerking. Iets creëren van idee op papier tot afgewerkt geheel … dat vraagt creativiteit, heel veel doorzettingsvermogen, oog voor detail, geduld en precisie. Het eindresultaat is iets om fier op te zijn. En het zijn die goede ervaringen die een jongere perspectief en zelfvertrouwen geven.

Buitenlucht geeft zuurstof

Een vertrouwensoefening buiten met een ladder

Er is regelmatig overleg met ouders en met de jeugdrechter en met hun akkoord, maken ook uitstappen in groep en individueel, dagbezoeken thuis en later een weekendverlof deel uit van het reïntegratietraject van een jongere. Samen wandelen in de zon maar evengoed samen ijsberen en de kou trotseren. Heel wat activiteiten draaien om het leren vertrouwen op een ander. Durf jij erop vertrouwen dat de ladder stevig genoeg wordt vastgehouden?

Jennifer en Glen op reis

En soms is die buitenlucht zelfs buitenlandse lucht. 

Jennifer en Glen werken ook in de gemeenschapsinstelling in Mol. Vorig jaar gingen zij samen met zes jongeren, enkele collega’s en een groep studenten op een ervaringsgerichte voettocht naar Compostella. Samen op pad, 100 kilometer op vijf dagen en dat met een zware rugzak. Veel stappen, heel hard genieten van de mooie omgeving en tijd genoeg om elkaar beter te leren kennen en het groepsgevoel te zien groeien.

“Tijdens zo’n ervaringsgerichte tocht kom je op vele mooie plekken. Je kan genieten van de omgeving, maar ook van het in relatie gaan met elkaar. Dat daar dan een mooie setting aan te pas komt, is een heerlijke surplus. ”
Jennifer en Glen op reis
Jennifer en Glen, gemeenschapsinstelling in Mol
Boeken: Praten met kinderen en jongeren in crisissituaties

De medewerkers in de gemeenschapsinstellingen scholen zichzelf ook regelmatig bij. Extra inzichten geven zuurstof en inspiratie om het beste van zichzelf te geven voor jongeren. 

De Life Space Crisis Intervention is een gesprekstechniek die begeleiders in de gemeenschapsinstelling toepassen om op een zo goed mogelijke manier te praten met kinderen en jongeren in crisissituaties.

Ook zin om het verschil te maken voor jongeren?

We zijn op zoek naar nieuwe collega's in de gemeenschapsinstellingen van Opgroeien.

Andere verhalen
Kom je ook werken bij ons?
Wij zijn op zoek naar 26 nieuwe collega's! Bekijk alle vacatures.