Onderzoeksrapport

Gedeelde verantwoordelijkheid in een ideale wereld

Wat is het?

Op vraag van Opgroeien voerde de vakgroep CAPRI van de universiteit Antwerpen een participatief actieonderzoek uit, in samenwerking met de drie ‘ideale werelden’. Het onderzoek werd uitgevoerd door Charlotte Fortems, onder begeleiding van Prof. dr. Inge Glazemakers.

Het onderzoek gebeurde in wisselwerking met alle stakeholders, en focust onder andere op intersectorale samenwerking en op de noden van kinderen en jongeren in residentieel verblijf, en hun context.

Waarom is het belangrijk

Het onderzoek heeft als doel de proefprojecten ‘ideale wereld’ te ondersteunen, inspireren en van feedback te voorzien. Aan de hand van kwalitatieve onderzoeksmethoden werden de noden van kinderen en jongeren, context en hun medewerkers in kaart gebracht. Daarnaast werd een analyse van de samenwerking in de verschillende regio’s onderzocht.

Een van de conclusies is dat intersectorale samenwerking nooit een doel op zich kan zijn, maar enkel een middel om zo goed mogelijk tegemoet te kunnen komen aan de zorgnoden van kinderen, jongeren, hun naasten, en medewerkers.

Hoe gebruiken

Het onderzoeksrapport bevat een wetenschappelijke literatuurstudie naar intersectorale samenwerking en geeft ook de resultaten weer van de bevragingen bij kinderen en jongeren, hun context en de medewerkers. Op het einde staan conclusies en (beleids)aanbevelingen vermeld.

Interessant zijn de vele mooi uitgewerkte visuals die de bevindingen, tools en tips weergeven bij de verschillende deelaspecten.

Ook interessant