Praktijk

Pilootproject: de ideale wereld

Plantrekkers is één van de 1 gezin 1 plan regio's. Het ideale wereld samenwerkingsverband mag een pilootproject ‘Gedragen verantwoordelijkheid en de ideale wereld’ uitrollen in deze regio. Einddoel is meer continuïteit in trajecten van jongeren binnen de residentiële Jeugdhulp om (harde) breuklijnen in het traject te voorkomen. Om dit doel te realiseren benaderen we onze opdracht vanuit verschillende invalshoeken en werkten we volgende vernieuwende initiatieven uit: atelierwerking, zinplekken en traumasensitief werken.

Doel

  • Meer continuïteit in trajecten van jongeren in residentiële jeugdhulp en het voorkomen van (harde) breuklijnen.
  • Een netwerk vormen dat meer samenwerkt over organisaties (en sectoren) heen. Hiervoor zijn korte lijnen tussen organisaties en hun medewerkers nodig.
  • Inzetten op een gemeenschappelijke taal en visie bij de partners in het samenwerkingsverband.
  • Jeugdhulptrajecten die niet 'exclusief' zijn voor 1 organisatie maar gezamenlijk opgenomen worden; hulp 'bijschakelen' in plaats van 'doorverwijzen'.
  • Begeleiders versterken en praktische tools aanbieden in het afgestemd in relatie gaan met jongeren, in het bijzonder in situaties die dreigen vast te lopen en een afgestemde aanpak vereisen.
  • (Een netwerk van) Ademplekken voor jongeren creëren zowel binnen organisaties als bij 'zinplekken'.
  • De organisatie van leefgroepen onder de loep nemen en nagaan of leefgroepen zich kunnen organiseren als 'zinplekken'.
  • Dremels in het regelgevend kader die het samenwerken in de weg staan signaleren.

Doelgroep

De doelgroep zijn jongeren in residentiële jeugdhulp waarbij we focussen op de scharnierleeftijd 10 - 14 jaar en waarvan de continuïteit van hun traject in het gedrang dreigt te komen.

Daarnaast richt ons project zich naar de partnerorganisaties zelf en daagt het hen uit om buiten de lijnen van de bestaande kaders en hun aanbod te kleuren. We willen het systeem en onszelf in vraag stellen met als doel jeugdhulp vorm te geven afgestemd op de noden en vragen van de jongeren en hun netwerk. Waarom doen we wat we doen op de manier waarop we het doen?

Werkwijze

Elk vernieuwd initiatief 'atelierwerking', 'zinplekken' en 'traumasensitief werken' wordt uitgewerkt en opgevolgd door een projectwerkgroep. Deze werkgroepen staan onder opvolging van de stuurgroep die bestaat uit partners binnen en buiten jeugdhulp en die de krijtlijnen mee uitzet. De stuurgroep volgt teven het project in zijn geheel op.

  • atelierwerking: een interprofessioneel team dat op maat samengesteld wordt en op casusniveau zal proefdraaien met het bijschakelen van ervaring en expertise.
  • zinplekken: een netwerk van zinplekken en voorzieningen die veiligheid en rust brengen, verbinding stimuleren en activiteiten aanbieden die 'zin geven'.
  • traumasensitief werken: een vormingsaanbod met praktische tools voor begeleiders dat inzet op een gemeenschappelijke taal en visie van het samenwerkingsverband met als doel afgestemd in relatie gaan met jongeren zodat ze kunnen opgroeien en ontwikkelen in een afgestemde omgeving.

Partners

Penhouder: Ons Kinderhuis

Stuurgroepleden: Ons Kinderhuis, Junitas, Bethanië, Huize Sint-Augustinus, Huize Sint-Vincentius, Pieter Simenon, Pleegzorg, CKG Molenberg, OOC Elkeen, Ligant, KPC, K-Delta, Leerrecht Limburg, DOP Limburg, Opgroeien (OSD/ACT)

Werkgroep atelierwerking: Ons Kinderhuis, Daidalos, Junitas, Bethanië, Huize Sint-Augustinus, OOOC Elkeen, Pleegzorg, Cachet, Ligant, DOP Limburg, Crisismeldpunt Limburg, vzw Heem, Opgroeien (OSD/ACT)

Werkgroep zinplekken: Junitas, Huize Sint-Augustinus, Huize Sint-Vincentius, Leerrecht Limburg, Pieter Simenon, Groep intro, DOP Limburg, Arktos, PXL, Opgroeien (ACT) - diverse zinplek initiatieven

Werkgroep traumasensitief werken: Ons Kinderhuis, Junitas, Ligant, K-Delta, KPC, Pleegzorg, Bethanië, Huize Sint-Augustinus, CKG Molenberg, vzw Heem, CKG De Stap, Opgroeien (OSD)

Daarnaast kunnen we op vraag beroep doen op ons ruimere netwerk die regelmatig input en feedback kunnen geven via netwerkfora.

Wat maakt je praktijk tot een succes?

We creëren beweging en zetten aan om buiten de lijnen van het bestaande/gekende te kleuren met een ploeg die 'goesting' heeft om samen te werken over organisaties heen.

Doordat we aan de slag zijn met 3 werkgroepen werken we op verschillende niveaus:

  • met atelier op casusniveau
  • met zinplekken op mesoniveau om te komen tot een netwerk
  • met traumasensitief werken op macroniveau door te bewegen naar een gemeenschappelijke taal en visie

De verschillende initiatieven zijn met elkaar verweven en werken onderling versterkend en inspirerend om samen het bovenliggend doel te verwezenlijken.

We trachten te verbinden tussen organisaties maar ook met andere initiatieven en samenwerkingsverbanden in de regio om een duurzame ontwikkeling in gang te zetten die ook na de projectduur kan continueren.

Welke uitdagingen liggen er voor?

  • De veelheid aan projecten, uitdagingen, maatschappelijke noden en tendensen, etc. waardoor er veel op organisaties afkomt en die het niet altijd evident maken om een engagement op te nemen of vol te houden.
  • De kwetsbare positie waarin we organisaties vragen zich op te stellen, transparant te zijn, kritisch te kijken naar het eigen functioneren, zich open te stellen om anderen in de organisatie toe te laten.

Auteur

Pilootproject ideale wereld

Jaar van publicatie

2023
Vragen?
Neem dan contact op met:
Ook interessant