Psychisch kwetsbaar ouderschap (KOPP/KOAP)

Wat kan je doen voor de kinderen? Veerkracht ondersteuning!

We kunnen kinderen helpen door hen veerkrachtiger te maken, waardoor ze minder kans lopen om zelf psychische klachten te ontwikkelen.

Kinderen vinden zelf vaak heel wat werkende manieren om met hun bijzondere thuissituatie om te gaan. Er zijn protectieve factoren die ervoor zorgen dat kinderen zich beter staande kunnen houden en later ook minder kans hebben om zelf psychische klachten te ontwikkelen (Van Schoors et al., 2023). 
Daarom is het belangrijk om in te zetten op de 4 veerkrachttips (Familieplatform, 2023). Hulpverleners kunnen zelf met de kinderen aan de slag gaan. Nóg beter is het om met ouders over deze tips in gesprek te gaan en hen te ondersteunen om er zelf op in te zetten. 

  • Geef het kind informatie over wat er aan de hand is. 
    Uit goede bedoelingen worden kinderen vaak afgeschermd van de situatie. Correcte informatie is echter beschermend.
  • Geef het kind ruimte om gevoelens te uiten. 
    KOPP/KOAP-kinderen kunnen heel wat moeilijke gevoelens ervaren. Ze durven deze soms niet goed te uiten, om niet tot last te zijn of omdat ze merken dat er taboe hangt rond de psychische problemen of afhankelijkheid van hun ouder. Hier expliciet de ruimte voor krijgen, helpt.
  • Geef het kind de steun van een (extra) vertrouwenspersoon uit hun omgeving.
    Als ouders niet lekker in hun vel zitten, is het fijn dat kinderen nog bij iemand anders terecht kunnen. Dat kan zijn om hun hart te luchten, zorgen te delen of vragen te stellen, maar ook voor praktische hulp of om gewoon een leuke tijd door te brengen. 
  • Geef het kind voldoende kansen om kind te kunnen zijn.
    Voor kinderen is het fijn als hun leven niet helemaal op z’n kop staat maar dat ze kunnen blijven doen wat ze graag doen: hobby’s, contact met vrienden, spelen, enz. Voor ouders is het niet altijd evident om al die ballen in de lucht te houden. Soms durven kinderen hun ouders ook niet thuis achter te laten om naar een hobby te gaan. Mits wat praktische ondersteuning kan hier een wereld van verschil gemaakt worden. Wanneer kinderen de neiging hebben zichzelf weg te cijferen, is het extra belangrijk om op deze tip in te zetten.

Je vindt meer informatie over deze tips op de website van Familieplatform.