Geregeld ontstaat een KOPP-werking vanuit één of enkele gedreven enthousiaste medewerkers die een mooi project op touw zetten. Hun ideeën verspreiden zich echter niet altijd naar de rest van de organisatie. Om dat te bereiken is het uitermate belangrijk dat deze pioniers zich gesteund voelen, niet alleen door hun collega’s, maar ook door de beleidsmakers van de organisatie. Als organisatie heb je daar echter alle belang bij. Zo vermijd je dat mooie projecten uitdoven en je medewerkers hun enthousiasme kwijt geraken.
Organisaties die vanuit het management beslissen om in te zetten op KOPP vertrekken vanuit een duidelijke visie en/of doelstelling. De richting is bepaald en er wordt een trekker aangesteld die verantwoordelijk is om het beleid om te zetten in de praktijk. Dan is de uitdaging om alle medewerkers te enthousiasmeren. Zij zijn immers de mensen die dat beleid handen en voeten zullen geven in de praktijk. Dat blijkt niet altijd evident. Ook zo’n trekker loopt het risico de tanden stuk te bijten als het draagvlak ontbreekt.
Een combinatie van een top-down- én bottom-up aanpak werpt vaak vruchten af. Op die manier wordt de kracht van beide benaderingen ingezet. De bottom-up benadering zorgt voor enthousiasme waarbij mensen met ideeën komen. Er is draagvlak. Als dat gecombineerd wordt met richting en vertrouwen vanuit de top-downbenadering, creëert dat een kader waarbinnen alle medewerkers samen invulling kunnen geven. Hun inspanningen worden geconsolideerd in een bredere aanpak.
Wie hier graag meer ondersteuning bij heeft, kan terecht bij Familieplatform voor de opleidingsreeks ‘reflectiegroep KOPP-beleid’.
Bronnen Aan de Slag
- Onderzoek: Protective factors enhancing resilience in children of parents with a mental illness: a systematic review.
- KOPP op stelten, Familieplatform