Het verhaal van

Myriam, vrijwilliger: “Een warme consultatie en gezinnen op hun gemak stellen: dat vind ik heel belangrijk”

Myriam startte drie jaar geleden als vrijwilliger in het consultatiebureau van Kind en Gezin in Halle. Tot haar pensioen begeleidde ze in hetzelfde lokaal team heel wat gezinnen als verpleegkundige. Ze heeft een groot hart voor kinderen en houdt van het contact met de ouders.

Waarom koos je voor vrijwilligerswerk in het consultatiebureau?

Myriam, vrijwilliger consultatiebureau Halle

“Als je met pensioen gaat, vul je je tijd graag in met leuke dingen. Ik heb een heel grote liefde voor kinderen. Ook het contact met de mama’s en papa’s vind ik heel fijn. Ik heb mijn hele leven met gezinnen gewerkt, dus het was een logische stap voor mij om aan de slag te gaan als vrijwilliger in het consultatiebureau waar ik zelf gewerkt heb. Dat vind ik zeer verrijkend.”

Ook met de verpleegkundigen en artsen heb ik een goede band. Veel van hen ken ik nog vanuit mijn job. Zoals verpleegkundige Liesbeth, zij nam mijn consultaties over toen ik met pensioen ging.”

Wat doe je juist in het consultatiebureau?

“Zorgen voor een warme consultatie, gezinnen op hun gemak stellen vind ik heel belangrijk. Kinderen spelen hier graag, soms is het voor de ouders een drama om hen mee naar huis te krijgen omdat ze het hier zo naar hun zin hebben. (lacht) Daarom doe ik mijn consultaties bewust alleen als vrijwilliger. Ik wil al mijn aandacht kunnen richten op de ouders en kinderen. Als je met twee vrijwilligers aanwezig bent, ben je misschien sneller afgeleid of aan het babbelen onder elkaar.”

“Kinderen spelen hier graag, soms is het voor de ouders een drama om hen mee naar huis te krijgen omdat ze het hier zo naar hun zin hebben”
Myriam, vrijwilliger consultatiebureau Halle
Myriam, vrijwilliger consultatiebureau Halle

“Als vrijwilliger wegen en meten we de baby’s en houden we het materiaal netjes. We houden ook contact met de verpleegkundige en arts. Ik bied hun bijvoorbeeld een tas koffie aan, dat zijn fijne contactmomenten. Daarnaast ben ik ook verantwoordelijk voor de voorraadkast van de vrijwilligers.”

Met het hele vrijwilligersteam bekijken we regelmatig de planning. Het is altijd gezellig als de hele bende samenkomt. We zijn maar liefst met elf vrijwilligers in dit consultatiebureau, dat zijn er best veel! We bekijken dan wie wanneer kan komen. Elke vrijwilliger heeft ongeveer een à twee consultaties per maand. Als er iemand ziek valt, bellen we elkaar op om voor vervanging te zorgen. Dat verloopt allemaal heel vlot.”

Heb je veel zien veranderen de afgelopen jaren?

“Wat mij de laatste tijd opvalt, is dat er meer en meer papa’s op consultatie komen met hun kind. Vroeger gebeurde dat zelden. Meestal kwamen de mama’s op consultatie en soms zelfs de grootouders als de ouders aan het werk waren. Nu zie ik regelmatig papa’s en dat vind ik een leuke evolutie. Het is fijn om te zien dat ze ook hun taak opnemen om met hun kind bij ons langs te komen.”

De evolutie van de ouders - hoe zij denken over ouderschap - is ook veranderd de laatste jaren. De opvoeding is minder streng dan vroeger. Ouders zijn vaak moe, ze moeten gaan werken, ze zien hun kinderen niet zo lang ’s avonds. Dat is allemaal niet evident.”

“De laatste tijd komen meer en meer papa's op consultatie met hun kind. Dat vind ik een leuke evolutie”
Myriam, vrijwilliger consultatiebureau Halle
Myriam , vrijwilliger consultatiebureau Halle

Welke momenten blijven je bij als vrijwilliger?

Mensen zijn heel open naar mij toe. Ze praten over hun problemen, bijvoorbeeld alleenstaande mama’s die geen netwerk hebben of ouders die moeilijk plaats vinden in de kinderopvang. Het is niet altijd makkelijk om een vertrouwelijk gesprek te voeren, omdat er ook andere gezinnen aanwezig zijn in het consultatiebureau. Ik probeer dan goed te luisteren en signaleer het aan de verpleegkundige als ik voel dat het gezin nood heeft aan ondersteuning.”

Wil jij ook graag vrijwilliger worden?

Er werken bijna 4000 vrijwilligers in de meer dan 300 consultatiebureaus in Vlaanderen en Brussel. Toch is er altijd plaats voor nieuwe vrijwilligers. Spreekt jou dat ook aan? De vrijwilligers van het consultatiebureau in je buurt geven je met veel plezier meer informatie. Mail naar consultatiebureaus@opgroeien.be om de contactgegevens van het organiserende bestuur van je consultatiebureau te kennen.

Goed om te weten: De meeste consultatiebureaus worden georganiseerd door organiserende besturen uit de privésector (uit het middenveld) en enkele ook door een publieke instantie zoals het lokaal bestuur. Kind en Gezin sluit daarop aan en biedt zorgverlening aan tijdens consulten in die consultatiebureaus.

Andere verhalen
Kom je ook werken bij ons?
Wij zijn op zoek naar 38 nieuwe collega's! Bekijk alle vacatures.