Hoe begon het vrijwilligerswerk voor jou?
“Ik heb altijd een groot hart voor kinderen gehad. Ik ben opgegroeid in een gezin van zeven. Als 11-jarige stond ik mee in voor de opvoeding van de kleintjes. Zo ging dat in die tijd. Ook mijn kleinkinderen heb ik van dichtbij zien opgroeien. Gedurende vier jaar verbleven ze tijdens de weekdagen bij mij. Toch wel uniek om als grootouder zo betrokken te kunnen zijn bij de ontwikkeling van je kleinkinderen. Bij de geboorte van mijn eerste kleinkind, ontmoette ik toevallig de verpleegkundige van Kind en Gezin. Zij dacht dat vrijwilligerswerk op het consultatiebureau wel iets voor mij zou zijn. Na een carrière van meer dan 20 jaar kan ik haar geen ongelijk geven.” (glimlacht)
Heb je veel zien veranderen in die 20 jaar?
“Zeker. In het begin werkten we maar met twee vrijwilligers. Toen werden alle aanwezigheden door ons in een groot jaarboek genoteerd. Best een ingewikkelde klus. Nu worden dossiers digitaal bijgehouden en is het niet meer nodig om te registreren. Ondertussen is het vrijwilligersteam in Ninove ook flink uitgegroeid tot een ploeg van 10 geëngageerde dames. Elk trimester organiseren we een vergadering waarop we nieuwe afspraken bespreken en de planning vastleggen. Het is ook wel fijn om elkaar dan te zien en bij te praten. Onder de vrijwilligers heerst een goeie sfeer. Vorige week ben ik nog koffie gaan drinken met een collega. We gaan ook jaarlijks met z’n allen uit eten.”
Wanneer werk je in het consultatiebureau? En wat doe je dan precies?
“Er zijn zowel ochtend-, namiddag- als avondconsultaties. Ik werk alleen ‘s avonds. Mijn man werkte vroeger in nachtshiften. Ik was ’s avonds alleen thuis en zo kwamen die avondconsultaties goed uit. Het kan best druk zijn in het consultatiebureau. Toch probeer ik altijd een gesprekje aan te knopen met de ouders of de kinderen. Natuurlijk moet je een beetje aanvoelen of ze daar op dat moment ook zin in hebben. Sommige kinderen zijn ook wat bang voor de weegschaal en dan kunnen er enkele traantjes vloeien. Het is mijn taak om hen gerust te stellen en snel te handelen. Er zijn ook kinderen die na afloop van de consultatie niet meer naar huis willen, zeker als ze het speelhoekje ontdekt hebben. En dan kunnen er ook weer traantjes rollen.” (lacht)
Waarom doe je al zo lang vrijwilligerswerk?
“Geef toe, het is toch een leuke job? Ik kan het iedereen aanraden, jong en oud. Het is een kleine investering die veel voldoening geeft. Onlangs heeft mijn oudste kleindochter voor haar opleiding stage gelopen in het consultatiebureau in Ninove. Mooi dat we dat samen konden doen. Wie weet is er dus opvolging in de familie op komst.”
Wil jij ook graag vrijwilliger worden?
Er werken bijna 4000 vrijwilligers in de meer dan 300 consultatiebureaus in Vlaanderen en Brussel. Toch is er altijd plaats voor nieuwe vrijwilligers. Spreekt jou dat ook aan? De vrijwilligers van het consultatiebureau in je buurt geven je met veel plezier meer informatie. Mail naar consultatiebureaus@opgroeien.be om de contactgegevens van het organiserend bestuur van je consultatiebureau te kennen.
Goed om weten: de meeste consultatiebureaus worden georganiseerd door organiserende besturen uit de privésector (uit het middenveld) en enkele ook door een publieke instantie zoals het lokaal bestuur. Kind en Gezin sluit daarop aan en biedt zijn zorgverlening aan tijdens consulten in die consultatiebureaus.