Presentatie, gebracht op het Opgroeien Congres 2023, door prof. Marie-Anne Vanderhasselt van de Universiteit Gent.
In een gezin met jonge kinderen heerst vaak een gezellige drukte. Het is een aaneenschakeling van grote en kleine mijlpalen die we voor geen geld zouden willen missen. En toch… het jonge gezinsleven is behalve een unieke ervaring ook een bron van stress. Want kinderen gedragen zich nu eenmaal onvoorspelbaar (“waarom wil je die schoenen nu niet aandoen?”), wat een typisch kenmerk is van situaties die stress uitlokken. Maar wat is stress nu eigenlijk?
Stress is de ziekte van onze tijd. En toch begrijpen we eigenlijk niet wat stress inhoudt en wat het met ons doet. We doen verder, zetten nog een tandje bij en voelen ons na een tijdje zo moe. We worden sneller overmand door onze emoties (we zijn geïrriteerd of slecht gezind), we krijgen last van concentratieverlies en/of vergeetachtigheid, we vinden het moeilijker om beslissingen te nemen, we onderhouden onze vriendschappen niet zoals vroeger, of krijgen last van slapeloosheid. Kortom, ouders met jonge kinderen ervaren stress. Toch begrijpen ze het fenomeen vaak niet helemaal, waardoor ze niet voldoende weten hoe ze ermee moeten omgaan.
In deze lezing legt Prof. Vanderhasselt uit hoe stress sluipend het gezinsleven binnendringt, wat er in het brein gebeurt wanneer het onder spanning staat en hoe/ waarom stress zo besmettelijk is. Prof. Vanderhasselt reikt concrete technieken aan hoe ouders zich bewust kunnen worden van hun stressniveau en wat ze kunnen doen om op tijd in te grijpen.