Samenlevingsopbouw: het werken in en met gemeenschappen, staat volop in de belangstelling. Sommigen spreken over de herontdekking van samenlevingsopbouw. Het doel van dit dossier is om alle spelers die op uitvoerend niveau betrokken zijn bij het werken aan samenlevingsopbouw te ondersteunen bij het werken aan samenlevingsopbouw.
Zie webpagina.
Het doel van dit dossier is om alle spelers die op uitvoerend niveau betrokken zijn bij het werken aan samenlevingsopbouw te ondersteunen bij het werken aan samenlevingsopbouw. Met de kennis uit dit dossier willen we hen ondersteunen bij het vormgeven en onderbouwen van hun handelen in samenlevingsopbouwpraktijken en bij het laten zien van de meerwaarde van samenlevingsopbouw. We willen met deze kennis een weerwoord bieden bij de hooggespannen verwachtingen die er over samenlevingsopbouw bestaan. En bij de neiging om samenlevingsopbouw instrumenteel in te zetten bij het ‘fixen’ van maatschappelijke vraagstukken.
Wij focussen in dit dossier op de vraag: Wat werkt in samenlevingsopbouw gericht op gemeenschapsversterking en gemeenschapskracht? We denken dat samenlevingsopbouw niet veel verschilt van sociaal werk in het algemeen en dat er ook hier sprake is van een stabiel gedachtegoed; dat in de afgelopen decennia voldoende is ontwikkeld. Tot dit gedachtegoed behoort het bewustzijn dat samenlevingsopbouwers zich naast het mesoniveau (het niveau van de groep, gemeenschap, netwerk, straat, buurt) altijd moeten verhouden tot het microniveau (individu, huishouden, gezin) en het macroniveau (de bredere samenleving, organisatie, beleid en politiek). De omstandigheden waaronder mensen leven, zijn van belang voor de gemeenschapsvorming. Voor succesvol handelen moet de samenlevingsopbouwer alert zijn op deze omstandigheden, welke overal anders zijn. Dat vergt dus een voortdurende aanpassing van het handelen. Samenlevingsopbouw is ook een vakgebied waarvoor vanuit sociaal-maatschappelijke theorieën werkzame elementen zijn aan te wijzen die behulpzaam zijn om onder wisselende omstandigheden te werken aan samenlevingsopbouw.