Onderzoeksrapport

Bestedingsonderzoek Groeipakket

Financiële ondersteuning via het Groeipakket: analyse van de toereikendheid en het bestedingspatroon.

Wat is het?

Waarover gaat het onderzoek?
Dit onderzoek brengt in kaart welke rol het Groeipakket speelt in het financiële welzijn van gezinnen met kinderen in Vlaanderen. Het gaat na hoe groot het aandeel van het Groeipakket is in het gezinsinkomen, op welke manier gezinnen het gebruiken of willen gebruiken, en hoe belangrijk zij het vrij besteedbare karakter ervan vinden.

Voor gezinnen met een laag inkomen wordt specifiek onderzocht in welke mate het Groeipakket bijdraagt aan de minimale kindkosten en bescherming biedt tegen armoede. Omdat recente beleidswijzigingen, zoals de uitbreiding van de doelgroep voor sociale toeslagen in 2023, nog niet eerder werden geëvalueerd, biedt dit onderzoek ook nieuwe inzichten in de actuele effectiviteit van het Groeipakket.

Vier onderzoeksthema’s staan centraal:

  • De toereikendheid van het Groeipakket in verhouding tot de kosten voor kinderen
  • Het aandeel van het Groeipakket in het totale gezinsinkomen
  • De impact van het Groeipakket op het armoederisico
  • De ervaringen van gezinnen met het Groeipakket

Voor het laatste thema wordt in april 2025 een grootschalige enquête gelanceerd.

Doel

Het onderzoek biedt wetenschappelijk onderbouwde inzichten die beleidsmakers, onderzoekers en professionals uit de sociale sector kunnen helpen om het Groeipakket doelgerichter en effectiever in te zetten. De resultaten kunnen bijdragen aan een evaluatie van het huidige beleid en aanbevelingen formuleren voor toekomstige aanpassingen.

Doelgroep

Enquête bij gezinnen
De enquête richt zich op een representatieve groep gezinnen die momenteel het Groeipakket ontvangen. Deelnemers worden willekeurig geselecteerd via de uitbetalers, met het oog op betrouwbare en beleidsrelevante resultaten.

Daarnaast worden administratieve gegevens uit het Datawarehouse Groeipakket geanalyseerd. Deze combinatie maakt het mogelijk om de inkomens- en gezinssituaties van deelnemers nauwkeurig in kaart te brengen. De koppeling van gegevens gebeurt volledig beveiligd en geanonimiseerd.

Werkwijze

Het onderzoek wordt uitgevoerd volgens de geldende regels rond privacy en gegevensbescherming (GDPR).

  • Gegevensverzameling en opslag: Alle gegevens worden geanonimiseerd en veilig opgeslagen op de servers van Thomas More. Enkel de betrokken onderzoekers hebben toegang tot deze data.
  • Verwijdering persoonsgegevens: Namen en contactgegevens van deelnemers worden uiterlijk op 30 april 2025 verwijderd.
  • Langdurige opslag: De geanonimiseerde onderzoeksgegevens blijven beschikbaar voor toekomstig wetenschappelijk onderzoek rond financiële ondersteuning en armoedebestrijding.

De resultaten worden gepresenteerd in geaggregeerde tabellen en grafieken en gedeeld met relevante beleidsactoren.

Partners

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door het Expertisecentrum Budget en Financieel Welzijn van Thomas More, in opdracht van Opgroeien.

Onderzoekers:
Dr. Ilse Cornelis en Dr. Tim Goedemé

Auteur

Opgroeien in samenwerking met Thomas More

Jaar van publicatie

2025
Ook interessant