Van maart 2022 tot en met februari 2024 gingen 127 Vlaamse en 6 Brusselse projecten aan de slag rond zorgzame buurten.
Het Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin volgde de praktijkervaringen van de zorgzame buurten op, om zo stimulansen en hinderpalen bij het uitwerken van een zorgzame buurt te identificeren.
Doorheen de twee jaar van onderzoek werden verschillende onderzoeksmethoden toegepast. Bij aanvang werd een toetsingskader ontwikkeld, waarbij gekeken werd naar wat, op dat moment, al geweten was over zorgzame buurten. Aan de hand van een literatuurstudie en focusgroepen met academici, beleidsactoren en stakeholders uit het veld, werden prioriteiten en bijhorende randvoorwaarden omschreven.
Op basis van de bevindingen werd een toolbox ontwikkeld, met praktische methodieken die actoren op het terrein (zorgorganisaties, zorgraden, lokale besturen …) kan ondersteunen bij het werken aan een zorgzame buurt.
Inhakend op de geïdentificeerde stimulansen en hinderpalen stelden de onderzoekers een aantal beleidsaanbevelingen op, gericht naar de verschillende betrokken beleidsniveaus: federaal, Vlaams, en lokaal. Daarnaast konden enkele aanbevelingen geformuleerd worden ten aanzien van het bovenlokaal of overkoepelend, uitvoerend niveau.
Het is een klassiek onderzoeksrapport met situering, methodologie, bevinden, discussies, conclusies en aanbevelingen. Er is ook een aparte samenvatting.