Creëren van een solidaire buurt met kansen tot verbinding, zowel op het domein van Adem als door linken te leggen naar partners en inwoners.
Kinderen en jongeren van Adem, buurtbewoners van Lovenjoel/Bierbeek
Ze realiseren dit via uiteenlopende initiatieven en engagementen met input van zowel inwoners van de gemeente als kinderen van Adem. Wederkerigheid is hierin heel belangrijk.
Enkele voorbeelden:
• Gras maaien bij iemand uit de buurt die dat zelf niet meer zo goed kan
• Gaan spelen in een speelgezin
• Samen de hond uitlaten
• Voorlezen, koken in de leefgroep,…
Adem volgt de trajecten op. Inwoners die instappen in het project moeten geen professionals zijn op vlak van opvoeden. Daarvoor zetten ze een trajectbegeleider in die zowel kinderen als inwoners ondersteunt bij vragen, overbruggen van drempels, tips en tricks…
Uitgangspunt is matchen van vraag en aanbod. Kinderen en jongeren die in Adem verblijven, kunnen aangeven waar zij nood aan hebben, wat zij willen doen of wat zij willen en kunnen betekenen voor anderen.
Buurtbewoners op hun beurt kunnen dat ook. Als er een match is, zorgt de trajectbegeleider voor een kennismaking. Klikt het, dan kan de samenwerking van start gaan. Voorafgaand betrekt de trajectbegeleider de leefgroepbegeleiders en de ouders.
Gemeente Bierbeek
De doorgedreven ondersteuning van de trajectbegeleider die matcht, ondersteunt, opvolgt,…
Leefgroepbegeleiders die meer en meer de meerwaarde beginnen te zien van samenwerking met ‘de buitenwereld’.
De wederkerigheid. Er wordt nog te vaak gekeken naar wat buurtbewoners voor onze kinderen en jongeren kunnen betekenen. De omgekeerde richting vraagt extra aandacht.