Praktijk

Compot Broeit

Vanuit beide organisaties LEJO vzw en Stappen VZW is er een site met een oud Klooster en boomgaard waar diverse projecten met jongeren doorgaan. Vanuit het project zorgzame buurten wordt de site Compot als uitvalsplek gebruikt voor verbinding en ontmoeting tussen diverse doelgroepen. Waar nieuwe initiatieven ontstaan en waar iedereen welkom is en vanuit authentieke beweging (goesting) een bijdrage kan geleverd worden vertrekkende vanuit eigen kracht en talent. En dat dit zich verder uitdraagt naar initiatieven in en rond de buurt van Doornzele.

Doel

  • De site Compot toegankelijker maken voor buurtbewoners. 
  • Verbinding brengen tussen diverse doelgroepen (jongeren, mensen met een beperking, vrijwilligers, buurtbewoners, gemeentebestuur,…)
  • Krachten bundelen met organisaties in functie van doelgroep.
  • Circulaire bewegingen organiseren (vb. . Jeugddienst Evergem organiseert een activiteit op Compot, jongeren van Compot sluiten ook aan. Jongeren van Compot gaan naar meerdere activiteiten van de jeugddienst. En dit kan ook omgekeerd.
  • Inzetten op win/ win situaties door het kleine helpen te installeren. Het kleine helpen is het bieden van hulp waar er nood is. Dit zit in kleine en grote noden (van het vervangen van een lamp tot een rit naar het recyclagepark georganiseerd krijgen). Compot kan een forum bieden dat mensen met elkaar in contact brengt die iets voor elkaar kunnen betekenen. 
  • Activiteiten opzetten om deze krachtlijnen kenbaar te maken en uit te voeren. Compot kan hierin een stuwende kracht zijn waarbij activiteiten ook elders kunnen plaatsvinden. Initiatieven kunnen ontstaan door mensen met elkaar in contact te brengen.

Doelgroep

Jongeren, vrijwilligers, buurtbewoners en netwerkpartners.

Werkwijze

Onze uitgangspunten zijn:

  • authentieke beweging: Het uitgangspunt dat wanneer iemand iets doet of onderneemt, dit  het krachtigst is, als dit uit de persoon zelf komt. Dat wanneer je in iets in beweging komt, dit ook overeenstemt met waar jouw zin en goesting, interesses, energie, talenten (…), op dat moment naar uitgaan. 
  • ontwikkelen van verbinding: Het uitgangspunt om in te zetten op het ontwikkelen van verbinding.  En dat in verschillende betekenissen en verhoudingen: met jezelf (gevoelens, interesses, zin naar engagement en verantwoordelijkheid, ….), naar andere aanwezigen en betrokkenen, in relatie tot de groep, in verhouding tot de werking en het aanbod, in relatie tot de buurt, in de samenwerking tussen twee organisaties, in de connectie tot het concept en de visie, … .
  • ontmoeting: Het geloof en de ervaring dat iets ontstaat of in beweging komt, wanneer verschillende personen elkaar ontmoeten, zich verbinden tot iets gemeenschappelijks, elkaar iets aanbieden of samenwerken. 
  • eigenaarschap en zin voor ondernemerschap: Het uitgangspunt om uit te nodigen tot mee(r) eigenaarschap, engagement of verantwoordelijkheid, en gevoelig te zijn aan het initiatief en de zin om iets te ondernemen, klein of groot.
  • uitdaging, stretching en nieuwe ervaringen: Het uitgangspunt om iedere betrokkene in het project uit te nodigen tot uitzonderlijke & nieuwe ervaringen, stretching en uitdaging. En dat binnen de voorwaarde dat de veiligheid voor en de integriteit van de persoon gegarandeerd is.
  • gelijkwaardigheid: Het geloof in en het streven naar een gelijkwaardige verhouding onder wie samen betrokken is. In de wijze van uitnodigen tot een betrokkenheid gaat een gelijkwaardigheid uit.

Partners

Buurtpartners, buren, gemeentebestuur Evergem, lokale handelaars

Wat maakt je praktijk tot een succes?

  • Vertrouwen opbouwen in een buurt vraagt (ploeter)tijd, energie en geduld. 
  • Door consequent zichtbaar in de buurt, op straat en pleinen aanwezig te zijn bereik je doelgroepen die door het bestaande verenigingsleven niet worden bereikt. Ook zo kunnen zij gehoord worden en een stem krijgen. 
  • De term professionele verbinder past in dit project en moet ten volle worden ingezet. In dit project wordt deze rol ingevuld door personen die ook vanuit een andere opdracht betrokken zijn op Compot. Hierdoor kan er sterk ingezet worden op verbinding.
  • Het werken vanuit een bestaande plek en werking heeft als voordeel dat er nu zaadjes zijn geplant en deze zonder middelen van zorgzame buurten verder kunnen groeien. Er is een vruchtbare bodem voor een gedragen buurt. 

Welke uitdagingen liggen er voor?

  • Doordat Compot verschillende werkkrachten kent, is de rol van de professioneel verbinder niet altijd zichtbaar of helder voor de buurt. Deze rol is zeer waardevol en vraagt tijd, lef en durf.
  • Het ‘kleine helpen’ beperkt zich op dit moment tot enkelen, een buurtnetwerk uitrollen blijkt niet zo eenvoudig te zijn. Heldere en realistische verwachtingen en welke ‘winst’ het kan betekenen moeten duidelijker zijn voor de buurt. Vanuit onze ‘professionele bril’ zien wij tal van mogelijkheden, maar dit betekent niet dat deze automatisch ook voor de buurt dat zijn. Het is belangrijk om blijvend voeling te houden met wat leeft en broeit onder de buurtbewoners. 

Het voortdurend zoeken naar evenwicht tussen loslaten en overnemen. We zitten in een fase waarbij er expliciete goesting door buurtbewoners wordt uitgesproken, maar het nog niet aan de orde is waarbij zij het hele proces in handen nemen. Het tempo ligt soms lager dan verhoopt.

Auteur

EXPOO

Jaar van publicatie

2024
Ook interessant