Armoedebestrijding
www.armoedebestrijding.be is de website van Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting. Dit steunpunt evalueert de effectiviteit van de grondrechten van de personen die in moeilijke socioeconomische omstandigheden leven.
Welzijnszorg
www.welzijnszorg.be beoogt een samenleving zonder armoede en uitsluiting. Ze maken armoede zichtbaar, brengt blijvende verandering aan in gangbare opvattingen over armoede en uitsluiting, treedt mobiliserend op ten aanzien van de civiele maatschappij, zet in op de werkelijke verbetering van de situatie van mensen in armoede en dit in dialoog met mensen in armoede, armoedebestrijders, beleidsmakers, sociale organisaties, academici en vrijwilligers.
Netwerk tegen Armoede
In het Netwerk tegen Armoede werken 59 verenigingen, waar mensen in armoede het woord nemen, in Vlaanderen en Brussel samen met het uiteindelijke doel armoede en sociale uitsluiting uit te bannen.
Jeugdwerk voor allen: Komaf
Komaf is vertrokken vanuit de opdracht om meer inclusiever jeugdwerk en jeugdaanbod te realiseren opdat meer kinderen en jongeren in Vlaanderen en Brussel kunnen deelnemen aan jeugdwerk en jeugdaanbod. We schreven samen een meerjarenplan. Dit plan is vertrokken vanuit een participatief traject en is gericht op kinderen en jongeren, (lokale) jeugdwerkorganisatie en lokale besturen.
5 strategische doelen:
- Lokale besturen en (lokale) jeugdwerkorganisaties een reflectieve houding leren aannemen.
- Barrières die het moeilijk maken voor heel wat jongeren en kinderen om deel te nemen aan jeugdwerk of jeugdaanbod zoveel mogelijk verkleinen of wegwerken.
- Breder gaan dan het eigen beleidsdomein door andere sectoren te omarmen.
- Een duurzaam traject: door onderzoek en monitoring de impact meten.
- Komaf is niet enkel een project. Het is vooral een partnerschap. Door een goede interne werkstructuur, gebaseerd op overleg, een goede communicatie en heel veel aftoetsing wordt Komaf een blijvend gedragen en participatief project.
Vlaamse Logo's
Preventieve gezondheidsboodschappen bereiken veelal mensen die al bewust met gezondheid bezig zijn. De Vlaamse Logo's willen daar iets aan doen.
Armoede Vlaanderen
Armoede Vlaanderen is een site van de Vlaamse Gemeenschap, waar projecten, projectoproepen, organisaties en de visie op armoedebestrijding een plaats krijgen.
"Meer dan één op tien mensen in Vlaanderen leeft met een armoederisico. Armoede is niet enkel een kwestie van inkomen. Armoede is een netwerk van sociale uitsluitingen op verschillende levensdomeinen die intens met elkaar verweven zijn, zoals onderwijs, werk, vrijetijdsbesteding, huisvesting en gezondheid,…
Het toelaten van armoede is een schending van de mensenrechten. Armoedebestrijding moet dan ook gericht zijn op een volwaardige participatie aan de samenleving, zodat iedereen ten volle kan genieten van alle sociale grondrechten."
Kennisplatform Inclusief Samenleven
Doel van Kennisplatform Inclusief Samenleven (KIS) is een fundamentele bijdrage te leveren aan een pluriforme en stabiele samenleving. De onderwerpkeuze bepaalt het platform door eigen kennis en inzicht én door de kennisbehoefte vanuit het werkveld en de samenleving.