Wil je je verdiepen en meer te weten komen over inclusie, dan kom je meer te weten via deze sites.
Voor en/of van ouders
- Kind en Gezin is er voor alle kinderen, dus ook voor kinderen die extra ondersteuning nodig hebben. Je kan er terecht met je verhaal, vragen of zorgen. Check zeker de pagina's over specifieke ondersteuning en over inclusieve kinderopvang.
- Gezin en Handicap: Gezin en Handicap gaat voluit voor gezinnen die met een handicap te maken krijgen. Als hun aanspreekpunt, voorlichter en voorvechter.
- Met heldere informatie, vormingen en publicaties reiken ze ouders, brussen en families krachtige handvaten aan. Ze luisteren naar hen, adviseren, of verwijzen hen door naar wie hen verder kan helpen. En ze geven hen een stem bij beleidsmakers, onderzoekscommissies en adviesorganen.
- Ouders voor inclusie: Ouders voor inclusie is een vrijwilligersorganisatie van, voor en door ouders van kinderen met specifieke noden. Ze willen het recht op een inclusief leven ondersteunen door ouders sterker te maken en bij te staan in situaties waar ze moeilijkheden ervaren. De ervaringen, vragen en bezorgdheden van ouders geven richting aan de organisatie.
- Steunpunt voor Inclusie: het Steunpunt voor Inclusie is een project van Ouders voor Inclusie. Binnen het Steunpunt staan projectmedewerkers klaar om ouders coachend bij te staan. Ze zijn een aanspreekpunt, bieden praktijkgerichte ondersteuning en geven signalen van ouders door aan het beleid.
- Magenta: het Magenta project is er voor ouders van kinderen met een handicap of chronische ziekte. De werk-leven-balans is al een moeilijke evenwichtsoefening voor gezinnen met gezonde kinderen. Een zorg-werk-leven-balans vinden is nog veel complexer.
Magenta wilt ouders en professionelen hierin ondersteunen met een uniek vormingsaanbod. - Downsyndroom Vlaanderen is een vrijwilligersvereniging van ouders.
Informatie en ondersteuning
- Kind en Gezin: Als professional vind je er informatie over inclusieve kinderopvang.
- Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap: Het VAPH erkent, vergunt, machtigt, subsidieert of registreert organisaties die hulp, begeleiding en ondersteuning bieden aan personen met een handicap. Professionelen vinden via onderstaande webluiken de nodige informatie, richtlijnen en handleidingen.
- Documentatiecentrum Handicap en Inclusie: in het documentatiecentrum van Gezin en Handicap vind je een schat aan informatie over leven met een beperking, en thema’s als gezondheid, ontwikkeling, onderwijs, spelondersteuning.
- Zorgwijs: Zorgwijs is een platform waar mensen met een handicap zorg in hun buurt kunnen zoeken. Het platform is gratis en voor iedereen toegankelijk. Je vindt er zowel aanbieders van rechtstreeks toegankelijke hulp als het aanbod dat je met een persoonsvolgende budget kunt betalen.
Onderwijs
- Think Inclusive: deze Engelstalige site heeft als doel bruggen te bouwen tussen gezinnen, opvoeders en mensen met een handicap om te pleiten voor inclusief onderwijs. Je vindt er blogs, video's, getuigenissen, podcasts van de oprichters en van vele gastbloggers.
- Onderwijs Vlaanderen: Deze deelsite verzamelt leermiddelen om te werken met leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften en geeft inspirerende collecties om aan de slag te gaan met diversiteit.
- Potential: Kenniscentrum Potential richt zich op de leeromgeving.
- Het project ‘Potential: Power to teach all’-project is een innovatief onderzoeks- en valorisatieproject dat inspeelt op de uitdaging om een inclusieve onderwijssysteem uit te bouwen. Het ondersteunt leerkrachten in hun competentie-ontwikkeling bij leraren om inclusieve leeromgevingen te creëren.
Doelgroep
- Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid: Op deze site vind je een overzichtspagina van verenigingen voor personen met een handicap.
- Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap: het VAPH biedt budgetten en tegemoetkomingen aan personen met een handicap om hun zorg en ondersteuning op maat te financieren.
- Konekt: Konekt gaat radicaal voor een wereld waarin personen met en zonder handicap samen leven, leren en werken. Vorming, sensibilisering en samenwerking met de onderwijs- en arbeidswereld.
- Stan: Je vindt veel informatie bij het trefpunt verstandelijke handicap en je wordt wegwijs gemaakt in het hulpverleningslandschap. Stan verbindt door activiteiten en ontmoetingsmomenten te organiseren.
- SENZO: SENZO vzw is een non-profitorganisatie voor personen met een functiebeperking, hun naaste familieleden en zorgverleners.
De werking is informerend, adviserend, ondersteunend en sensibiliserend. - GRIP: Gelijke Rechten voor Iedere Persoon met een handicap is de mensenrechtenorganisatie van en voor personen met een handicap. Ze streven naar gelijke rechten en gelijke kansen en komen op voor een inclusieve samenleving.