Binnen je aanbod dat gericht is naar alle gezinnen, kan je zeker ook gezinnen met een kind met een specifieke zorgbehoefte of handicap op verschillende manieren ondersteunen.
Ouders van een kind met een specifieke ondersteuningsbehoefte combineren aanbod van zowel reguliere als specifieke diensten. Het is daarom wenselijk dat er een goede samenwerking is tussen beide sectoren. Het Huis van het Kind kan een rol spelen in het verbinden van deze sectoren.
Dit kan op verschillende manieren vorm krijgen:
- gezamenlijk organiseren van bepaalde activiteiten van gezins- of opvoedingsondersteuning
- zorgen dat de medewerkers in reguliere vormen van opvoedingsondersteuning een zekere handicapspecifieke kennis en deskundigheid verwerven
- elkaars expertise leren kennen en beter leren benutten
Elk gezin legt zijn unieke puzzel binnen de verschillende levensdomeinen. Het kan een interessante oefening zijn om, aan de hand van de roadmap Huis van het Kind te bekijken welke partners er lokaal binnen de verschillende levensdomeinen actief zijn. Hierbij denk je zowel aan het reguliere als het specifieke aanbod.
Voor ouders is het belangrijk dat ze zich welkom voelen, en kunnen deelnemen aan activiteiten voor ouders, zonder dat deze specifiek bedoeld zijn voor ouders met een kind met een specifieke ondersteuningsbehoefte.
Actief op zoek naar partners
Ga actief op zoek naar partners in je regio die gezinnen met een kind met een specifieke zorgbehoefte of handicap ondersteunen.
- Magenta biedt gratis workshops voor ouders van een zorgenkind aan over zorg-Werk-Leven balans, samenwerking met artsen en therapeuten, rechten,...
Magenta werkt al samen met enkele Huizen van het Kind. Zo gingen de Magenta-workshops voor ouders reeds door in het Huis van het Kind in Herenthout, Hasselt, Geel, Antwerpen, Brussel, Brugge, Londerzeel, Maldegem - Ouderverenigingen, Ouders voor Inclusie, Gezin en Handicap, ...
Vaak willen ze je graag ondersteunen in je zoektocht om je aanbod meer open en bekend te maken naar deze ouders. Ze brengen ervaring en tips van ouders zelf binnen in je werking. Met een open blik en kleine aanpassingen kom je al heel ver.
- Organisaties die buitenschoolse activiteiten(BOA, inclusief speelplein of jeugdwerk) aanbieden of kinderopvanginitiatieven die vlot gezinnen met zorg/handicap bereiken.
Zij hebben vaak een goed zicht op de vragen en wensen van deze gezinnen of kunnen dit bevragen.
Gooi je deuren open
Stel je lokalen open voor partners voor activiteiten voor ouders met een kind met specifieke ondersteuningsbehoefte of handicap. Ouders leren je Huis van het Kind of organisatie kennen en zo verlaag je drempels naar je aanbod en andere partners !
Bekendmaking aanbod
- Werk je met een activiteitenkalender in je Huis van het Kind? Neem dan zeker ook activiteiten op van partners in je regio die gezinnen met een kind met specifieke ondersteuningsbehoefte of handicap ondersteunen. Vraag meteen of zij ook jouw aanbod ook mee willen bekend maken naar hun netwerk.
- En waarom geen tips en ondersteuning vragen bij partners voor het versterken van de bekendmaking van je aanbod?
- Maak in je communicatie duidelijk dat je er ook bent voor gezinnen met een kind met een specifieke ondersteuningsbehoefte of handicap
- Maak als HvK actief het aanbod inclusieve kinderopvang en/of Centrum voor inclusieve Kinderopvang (CIK) bekend op je website.
- Je vindt hier nog meer nuttige info.
Organiseer je zelf kinderopvang?
Biedt je kinderopvang voor baby’s en peuters aan of Buitenschoolse opvang? Neem zeker contact op met de inclusiecoach van de Centra voor Inclusieve Kinderopvang. Zij bieden tips en ondersteuning.
Op de site van Kind en Gezin vind je alle info over inclusieve opvang.