Interventie

KOMPAS+

KOMPAS+ (KetenOndersteuning Minderjarige Plegers Antwerpen Stad plus) is een samenwerkingsverband tussen jeugdhulpverlening, onderwijs, geestelijke gezondheidszorg, stad Antwerpen, lokale politie Antwerpen, parket van de procureur des konings en rechtbank te Antwerpen en jeugdadvocatuur.

Doelgroep

Minderjarigen (12 tot 18 jaar), met een verblijf in de stad Antwerpen, die gekend zijn voor meerdere delicten, waarvan 1 delict in de afgelopen 12 maanden werd gepleegd en waarbij zich op meerdere levensdomeinen problemen voordoen, waardoor de kans op herval zeer groot is.

Doel

Delicten door minderjarige plegers stoppen en recidive in de toekomst voorkomen. 

Aanpak

Een betrokken partner die oordeelt dat een jonge delictpleger met een multiproblematiek baat zou hebben bij opvolging door KOMPAS+, bespreekt dit met de jongere en diens ouders.

Dossiers worden multidisciplinair besproken tijdens het operationeel teamoverleg. Informatie vanuit verschillende bronnen (de ketenorganisaties) wordt verzameld om tot een totaalbeeld te komen ter voorbereiding van de weging. Het weeginstrument KOMPAS+ wordt ingevuld, waardoor een duidelijk en volledig beeld ontstaat over mogelijke risicofactoren per levensdomein. Vervolgens stelt een casusregisseur de detailuitwerking en concrete consensus op van het plan van aanpak, samen met de betrokken jongere, de ouders en de betrokken organisaties. Per levensdomein worden concrete en haalbare doelen geformuleerd. Om de 3 maanden volgt er een opvolgoverleg waarbij de doelen geëvalueerd en aangepast kunnen worden.

Wanneer de doelen uit het laatste plan van aanpak behaald zijn en er de voorbije 6 maanden geen delicten meer gepleegd werden, organiseert de casusregisseur een evaluatieoverleg. Hierna start de nazorgfase voor een gemiddelde periode van 6 maanden. Wanneer er gedurende de nazorgfase geen indicaties zijn om een KOMPAS+ begeleiding herop te starten volgt er een eindgesprek. De casusregisseur evalueert het KOMPAS+ traject met bijzondere aandacht voor de beleving van de jongere en de ouders, de samenwerking tussen de betrokken partners en de effecten van de geleverde interventies.

Over de ontwikkelaars

KOMPAS+ werd opgestart en ontwikkeld vanuit het partnerschap en de verschillende ketenpartners, en wordt ondersteund door de stad Antwerpen.

Het weeginstrument KOMPAS+ is gebaseerd op het empirisch onderbouwde risicotaxatie-instrument SAVRY (Structured Assessment of Violence Risk in Youth).

Besluit commissie

Kompas+ wordt gezien als een mooie, kwaliteitsvolle praktijk om te publiceren. Bijzonder aan deze praktijk is dat het gaat over een (keten)samenwerking tussen organisaties in functie van de jongere. 

Ga snel naar...

Indiener

Ketenregieteam

Publicatiedatum

Doelgroep

12 - 16 jaar, 16 - 18 jaar, 18+

Niveau

Theoretisch onderbouwd
Vragen?
Neem dan contact op met:
Meer weten

In 2021 en 2022 werd een 2-jarig participatief en praktijkgericht onderzoek uitgevoerd naar KOMPAS+. Dit document geeft inzicht in de belangrijkste resultaten uit het onderzoek. Het duidt het profiel en het traject van de aangemelde jongere en een aantal troeven en werkpunten van KOMPAS+.

Aan de slag

Het materialenpakket 'Samen lokaal verschil maken voor gezinnen, kinderen en jongeren' ondersteunt je om als samenwerkingsverband sterker in te zetten op het bundelen van krachten van actoren uit diverse levensdomeinen.  Op die manier zet je in op het wegwerken van maatschappelijke ongelijkheid en creëer je samen kansen voor kinderen en jongeren om kansrijk op te groeien. 

Bijleren

Tijdens het Opgroeien Congres 2023 gaf An Nuytiens, van de Academische Werkplaats Jeugdzorg Emmaüs, een uitzetting over intersectoraal samenwerken rond complexe problematieken. Bekijk hier de kennisclip!

Ook interessant