Het verhaal van

Maaike, adviserend arts en consultatiebureau-arts

Maaike werkt als adviserend arts voor Kind en Gezin en vertelt meer over haar ervaring als arts in een consultatiebureau.

Je bent jeugdarts. Welke opleiding heb je gevolgd?

“Ik wilde altijd al huisarts worden. Maar tijdens mijn opleiding HAIO (Huisarts in Opleiding) bleek dat toch mijn ding niet te zijn. Ik ben dan overgeschakeld naar de master in de jeugdgezondheidszorg, een niet zo bekende vervolgopleiding. Ik kan het iedereen aanraden."

"In de basisopleiding was het luik preventieve ondersteuning niet zo groot. Dat is ruimschoots goedgemaakt. Uiteindelijk werd ik CLB-arts in Roeselare. Ik heb dat acht jaar heel graag gedaan. Je ziet heel veel kinderen en jongeren en je kan echt in een team werken.

“Als arts kan je ouders heel vaak geruststellen”
Maaike, adviserend arts bij Opgroeien
Maaike, adviserend arts

Hoe ben je daarna bij Kind en Gezin terechtgekomen?

Maaike, adviserend arts bij Opgroeien

"Ik kende Kind en Gezin van toen ik zelf zwanger was. Ik had me ingeschreven op de zwangerschapsbrieven. En toen ik mama werd van onze zoon kreeg Kind en Gezin ook echt een gezicht, door het contact met de verpleegkundige. Ze was warm en hartelijk, ik voelde meteen een klik."

"Ook al ben ik zelf arts, ik vond het fijn dat ik mijn vragen kon stellen aan de verpleegkundige van Kind en Gezin. Zeker bij ons eerste kind. Toen de verpleegkundige me vroeg of ik geen zin had om arts te worden bij Kind en Gezin, vond ik dat een mooi vervolg. Ik twijfelde dus niet."

Wat sprak je zo aan in de functie van consultatiebureau-arts?

"Het is zo’n mooie job. Een huisarts of kinderarts behandelt vooral zieke kinderen. Als consultatiebureau-arts werk je preventief en zie je veel gezonde baby’s en peuters. Je kan op korte tijd veel ervaring opdoen over hoe baby’s zich ontwikkelen. Zo krijg je een scherpere blik en ben je alerter voor bezorgdheden of dingen die niet zo vlot lopen."

"Als consultatiebureau-arts heb je volop contact met gezinnen. Je supportert niet alleen bij alle kleine en grote stapjes van baby’s en peuters, je krijgt ook de kans om ouders te empoweren en om goed te luisteren. Heel vaak kan je als arts ouders geruststellen."

"Zeker bij een eerste kindje zijn ouders soms onzeker. Ik was dat zelf ook toen ik pas mama werd. Maar ouders kennen hun baby. Ik vind hun buikgevoel heel belangrijk en moedig hen altijd aan om hun bezorgdheden te uiten en vragen te stellen. Dat is ook onze preventieve rol. We volgen de ontwikkeling van kindjes op en als er een bezorgdheid is, bekijk je als arts samen met de ouders wat er moet gebeuren."

“Ouders kennen hun baby. Ik vind hun buikgevoel heel belangrijk en moedig hen altijd aan om hun bezorgdheden te uiten en vragen te stellen”
Maaike, adviserend arts bij Opgroeien
Maaike, adviserend arts

Waar kijken mensen soms van op?

“Je maakt als consultatiebureau-arts deel uit van een multi-expertiseteam met heel wat kennis en ervaring. Het is sowieso fijn om met een team te kunnen samenwerken. Als huisarts werk je vaak meer op een eiland, dat is helemaal anders. Een team bestaat uit verschillende functies met onder andere een verpleegkundige, een sociaal werker, een psychopedagoog en een intersectoraal medewerker. Samen maken we werk van een sterk, lokaal en geïntegreerd gezinsbeleid.”

“Als consultatiebureau-arts bespreek je vooraf met de verpleegkundige de gezinnen die naar het consult komen. Dat is fijn, om leuke dingen te delen en voor de teamspirit. Maar even goed om bezorgdheden te uiten en te kijken hoe de verpleegkundige alles ziet.”

“Je ziet gezinnen ook groeien. Figuurlijk, in het ouderschap, maar ook letterlijk want die baby wordt snel een peuter, en soms zie je hem nadien nog terug als kleuter, als die met mama of papa en babybroer of -zus meekomt naar het consult.” 

Een baby ligt op een weegschaal in een consultatiebureau van Kind en Gezin
Wouter Appeltans

Waar ben je best trots op?

Een consultatiebureau-arts doet zoveel meer dan vaccineren. Ik zou ook willen dat elke arts en elke arts in opleiding weet dat Kind en Gezin heel erg evidence based werkt en dat er enorm veel expertise in de lokale teams zit.”

Je bent ondertussen al een tijdje adviserend arts. Hoe loopt dat?

“Klopt, ik werk nu anderhalf jaar als adviserend arts bij het medisch beleid van Kind en Gezin, dat samen met Jeugdhulp het agentschap Opgroeien vormt. En ook hier gebeurt zoveel meer dan ik besefte toen ik nog consultatiebureau-arts was. Kind en Gezin doet veel meer dan alleen preventieve gezinsondersteuning.

“Er is bijvoorbeeld een ICT-team dat hard inzet op digitalisering en moderne apparatuur. Dankzij een goeie elektronisch registratie beschikt Kind en Gezin over enorm veel data. Alle data worden geanalyseerd en op basis daarvan wordt de dienstverlening verbeterd en de kennis verdiept. Elk jaar wordt het rapport ‘Het Kind in Vlaanderen' bekend gemaakt, met daarin heel wat cijfers over kinderen en hun leefsituatie. Kind en Gezin bouwt ook echt mee aan beleid. Er is een team juristen, een team adoptie, een team Groeipakket, een wetenschappelijk data-team, een communicatieteam …

Wat zijn voor jou de troeven van Opgroeien als werkgever?

“Ik voel me goed omringd. Binnen mijn eigen medisch team, met de andere adviserend artsen en medisch ondersteuners die elk eigen talenten en specialisaties hebben. Maar ook ruimer binnen de organisatie en door de samenwerkingen met de verschillende andere teams."

“We hebben binnen het medisch team elk onze eigen talenten en specialisaties. De ene arts ondersteunt de lokale teams wat meer, terwijl de andere heel erg beleidsmatig werkt en adviseert. Ieder heeft zijn specialisatie: vaccinatie, prematuriteit, voeding, ziektes ... Los van het medische en onze skills als arts, verwacht Kind en Gezin dat we onze talenten inzetten. Zo hou ik van sociale media en denk ik voor ons team wel eens mee met de collega’s van communicatie over hoe we onze boodschappen ook via Instagram en Facebook in de verf kunnen zetten.”

“Kind en Gezin is echt een unieke organisatie. Internationaal wordt erg opgekeken naar onze gratis, preventieve dienstverlening. Maar ook naar onze expertise en onze data. Neem nu de gedetailleerde cijfers over de BMI van kinderen. Een rijke bron aan informatie, waar gezondheidswerkers en lokale overheden mee aan de slag kunnen.”

 

“Kind en Gezin is een unieke organisatie. Internationaal wordt er erg opgekeken naar onze gratis, preventieve dienstverlening. Maar ook naar onze expertise en onze data”
Maaike, adviserend arts bij Opgroeien
Maaike, adviserend arts

3 weetjes over Maaike (36)

  • Maaike werkt sinds 2019 als adviserend arts voor Kind en Gezin.
  • Ze volgde na haar basisopleiding huisartsgeneeskunde de masteropleiding jeugdgezondheidszorg.
  • Maaike was bijna vier jaar consultatiebureau-arts in Wevelgem, Roeselare en Moorslede voor ze adviserend arts werd.
Gerelateerde vacatures
Kom jij ook werken bij ons?
Andere verhalen
Kom je ook werken bij ons?
Wij zijn op zoek naar 26 nieuwe collega's! Bekijk alle vacatures.
Gerelateerde vacatures
Kom jij ook werken bij ons?