Project

Platform kindermishandeling

Het Platform Kindermishandeling is een initiatief van het agentschap Opgroeien, dat zich focust op de bestrijding van kindermishandeling in Vlaanderen. Als expertiseplatform wil dit initiatief zorgen voor een gericht en uniform beleid rond kindermishandeling. De opstart van het platform, dat het vroegere Vlaams Forum Kindermishandeling vervangt, is goedgekeurd door de federale minister van Justitie en de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding.
Ga snel naar...

Afgestemde en uniforme aanpak

Het Platform Kindermishandeling gebruikt verschillende invalshoeken en wetenschappelijk onderzoek om kindermishandeling in Vlaanderen aan te pakken. Samen met partners uit de brede leefomgeving van jongeren, gezinnen, hulpverlening, politie en Justitie streeft het platform naar een afgestemd en uniform beleid over de verschillende beleidsdomeinen heen. Ook neemt het platform ook initiatieven om over kindermishandeling te sensibiliseren en te informeren

Drieledige organisatie

Het Platform Kindermishandeling maakt beleidsaanbevelingen op, volgt het de voortgang van de werkgroepen en maakt het praktische afspraken. Om deze taken uit te voeren is de organisatie drieledig opgedeeld. 

  1. Het platform met alle betrokken actoren. 
  2. Het kernteam dat de agenda van de vergaderingen bepaalt, en dat is samengesteld uit het agentschap Opgroeien, de FOD Justitie, het Vlaams Expertisecentrum Kindermishandeling, een vertegenwoordiger van de Vaste Commissie van de Lokale Politie en de Nederlandstalige coördinatrice van parketcriminologen. 
  3. De werkgroepen die inhoudelijke onderwerpen uitwerken en terugkoppelen naar het platform. 

Vrijdag 4 juni is de internationale dag voor kinderen die slachtoffer zijn van agressie. Op deze symbolische datum in 2021 startte het nieuwe Platform Kindermishandeling officieel. 

Rapport contactbreuk

Handen vasthouden tussen ouder en kind, close-up van handen op zonnige dag

In het rapport contactbreuk lees je beleidsadvies inzake contactbreuken tussen ouders en kinderen na beëindigde partnerrelaties. 

Lees het rapport contactbreuk

Doelstellingen

Het Platform Kindermishandeling komt twee tot drie keer per jaar samen. Op de agenda staan onderwerpen zoals nadenken over een mogelijke implementatie van een meldcode voor kindermishandeling, en het stappenplan Kindermishandeling evalueren en updaten.

'De bestrijding van geweld tegen kinderen, in al zijn vormen, blijft een prioriteit. Voor tienduizenden kinderen bleek “thuis” binnen het gezin en de vertrouwde omgeving tijdens de lockdown geen veilige plek. De digitale wereld bleek dat evenmin. De stijging van het aantal meldingen van online misbruik was enorm.

In die zin is dit nieuwe platform, een belangrijke ontmoetingsplaats, waar de partners samen een beleid uittekenen in de strijd tegen geweld op kinderen,' vertelt Vincent van Quickenborne.

“We kunnen geweld alleen doeltreffend bestrijden en voorkomen wanneer hulpverleners, politie en justitie samenwerken. ”
Federaal minister van Justitie Vincent van Quickenborne
Vincent Van Quickenborne, Federaal minister van Justitie

Zuhal Demir vult aan: 'Inspanningen kunnen nooit te groot zijn als het gaat om kinderen beschermen. Onze justitieassistenten worden dagdagelijks geconfronteerd met gezinssituaties vol conflicten. Het kind is altijd het grootste slachtoffer. Onderzoek bewijst dat mensen die als kind vier of meer negatieve levenservaringen meemaakten, zoals aanhoudend conflicten tussen ouders of mishandeling, veel meer kans maken om een zelfmoordpoging te ondernemen of in een depressie verzeild te raken.

Met dit Vlaams Platform denken onze mensen graag samen met alle betrokkenen op het terrein out-of-the-box na over hoe we dat nog beter kunnen doen.'

“We moeten er dus alles aan doen om onze kinderen te beschermen en de cijfers te verbeteren. ”
Vlaams minister van Justitie en Handhaving Zuhal Demir
Zuhal Demir, Vlaams minister van Justitie en Handhaving
Andere projecten