De dag begon met een kort, aangrijpend filmpje dat meteen duidelijk maakte waarom dit werk zo belangrijk is. Preventieve maatregelen zijn alvast essentieel, én een sterk juridisch kader om vanuit een maatschappelijk mandaat te kunnen tussenkomen wanneer dat nodig is.
Partnerschap is de sleutel
Een live podcast benadrukte het belang van partnerschap, niet alleen tussen professionals, maar vooral ook met ouders en hun netwerk. Ouders getuigden hoe zwaar en kwetsbaar het kan zijn om in de jeugdhulp terecht te komen, en welk verschil het maakt wanneer er wordt gewerkt vanuit gezamenlijke hoop, een menselijke aanpak en een duidelijk, voorspelbaar. De focus is altijd dezelfde: de veiligheid van de baby.
Veerkracht en gezamenlijke richting
Niet alleen ouders voelen zich kwetsbaar in dit traject, maar ook de hulpverleners. Niemand wil degene zijn die de ‘roze wolk’ doorprikt. Het is belangrijk oog te hebben voor de uitdagingen die hulpverleners ervaren, en voor handvatten om veerkrachtig te blijven in dit intense werk.
De leerdag bracht verder:
- inzichten uit de NEARscience. Die verenigen iedereen met en rond aanstaande ouders in een gezamenlijke plattegrond van focus, zorg en actie rond de baby.
- taal en handvatten om de kinderwens bespreekbaar te maken. Want 70% van de zwangeren in het project Veilig en omringd opgroeien van in de buik is al gekend bij de ondersteuningscentra jeugdzorg. Het thema bespreken, is dus essentieel voor een preventieve en toekomstgerichte benadering.
Meer weten?
Het werk met kwetsbare zwangeren is complex en vraagt niet alleen extra mankracht, maar ook opbouw van expertise. De leerdag bracht alvast veel waardevolle inzichten en handvatten voor iedereen die werkt met deze doelgroep. Samen bouwen we aan een veilige en omringde toekomst voor het kind van in de buik.
Je vindt de presentaties en leermap online.