Waarderingsplatform stopt na proefperiode

10 april 2025
zwanger koppel aan computer

Het Waarderingsplatform wordt niet verdergezet na afloop van de proefperiode

Het Waarderingsplatform werd in april 2024 gelanceerd met als doel gebruikers een publieke stem te geven in de waardering van de dienstverlening in het woonzorgcentrum, de kinderopvang, een jeugdhulporganisatie of een organisatie voor personen met een handicap, om zo te zorgen voor meer transparantie en informatie over de zorg en ondersteuning. Momenteel bevindt het Waarderingsplatform zich in een proefperiode tot eind januari 2026.  Minister Caroline Gennez (Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding) heeft echter besloten het Waarderingsplatform na afloop van deze proefperiode niet verder te zetten. 

Minister Gennez heeft deze beslissing genomen op basis van verschillende overwegingen, namelijk:

  • Het initiatief voor dit Waarderingsplatform werd genomen door de Vlaamse overheid. Dit platform publiceert ervaringen van gebruikers, maar kan niet toetsen of feiten die worden weergegeven objectief zijn gebeurd. Dit wringt met de publieke verwachting dat de informatie van de Vlaamse overheid objectief en betrouwbaar is.
  • In de vier betrokken sectoren (residentiële ouderenzorg, residentiële zorg voor personen met een handicap, kinderopvang van baby’s en peuters, residentiële Jeugdhulp) is in deze fase de deelname door organisaties en het aantal ingestuurde waarderingen bescheiden, ongeacht beduidende inspanningen door de projecthouder.
  • Gezien de beperkte interesse tot deelname en omdat er al diverse andere onlinesystemen bestaan om waarderingen te publiceren, is de conclusie dat het initiëren en het financieren van het Waarderingsplatform geen opdracht is die de Vlaamse overheid verder moet opnemen.
  • Een belangrijk doel van het Waarderingsplatform is om potentiële gebruikers te ondersteunen bij het kiezen van een organisatie o.b.v. gebruikerservaringen. Door het aanhoudende tekort aan aanbod in de betrokken sectoren, hebben potentiële gebruikers vaak weinig tot geen keuze. Dit beperkt de meerwaarde van het platform als hulpmiddel bij het maken van een geïnformeerde beslissing.
  • Het verderzetten en uitbouwen van het Waarderingsplatform is geen beleidsdoel in het Vlaamse Regeerakkoord. In alle vier de betrokken sectoren zijn er cruciale beleidsuitdagingen met een hogere prioriteit die middelen vergen. De kosten voor de verdere ontwikkeling en onderhoud van het Waarderingsplatform wegen niet op tegen de andere beleidsprioriteiten.

Minister Gennez erkent ten volle het belang van gebruikersparticipatie in organisaties voor zorg en ondersteuning. Het werken aan dit belangrijke thema zal evenwel niet gebeuren in de vorm van een door de Vlaamse overheid geïnitieerd en gefinancierd Waarderingsplatform. 

In het licht van deze beslissing en de niet verderzetting van het Waarderingsplatform vanaf februari 2026, herbekijken de betrokken administraties (Departement Zorg, Agentschap Opgroeien en VAPH) en de aangestelde projecthouder de werking van het Waarderingsplatform voor de verdere looptijd van de proefperiode. 

De minister dankt de projecthouder (Consortium met PVBwijzer, Zorgnet-Icuro, Vlaamse Ouderenraad, Gezinsbond, CM, Solidaris, LM en Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen) voor zijn inspanningen in dit proefproject.

 

Andere nieuwsberichten