Resultaten meting: 'Op weg naar blended hulpverlening binnen jouw organisatie'

17 januari 2025
veel-mensen-in-een-kleine-ruimte--samenwerkend--met-laptops
netwerken, samenwerken
We ontwikkelden een vragenlijst waarbij we gegevens op organisatieniveau verzamelen over blended hulpverlening. Binnen dit project is de bevraging in juni 2024 door 144 respondenten ingevuld. Daarbij ging het om leidinggevenden, beleidsmedewerkers en praktijkwerkers uit de volledige welzijnssector.

Bouwen aan vertrouwen in digitale mogelijkheden

Deze bevraging was een opdracht van Opgroeien binnen het project Bandbreedte. Het kadert in het deelproject ‘Bouwen aan vertrouwen in de digitale mogelijkheden voor een betere begeleiding en ondersteuning van kinderen, jongeren en gezinnen’. Hierin slaan UCLL, SAM (steunpunt Mens en Samenleving), Arteveldehogeschool en IMEC/Mediawijs de handen in elkaar. 

De Vragenlijst

De vragenlijst peilde naar gegevens op organisatieniveau over blended hulpverlening. Deze baseerde zich op de QuickScan voor onlinehulp in zorg en welzijn (Bocklandt, 2021), de beleidstool digitale inclusie en mediawijsheid in welzijnsvoorzieningen (Mediawijs) en literatuur over het veranderingspotentieel (De DINAMO, Metselaar, 2018).

De vragenlijst (zie bijlage) is opgesteld in Qualtrics en gepilot door 9 professionals uit welzijnsvoorzieningen in het voorjaar van 2024, waarna de feedback is verwerkt.

Binnen dit project vulden 144 respondenten de vragenlijst in. Dat waren leidinggevenden, beleidsmedewerkers en praktijkwerkers uit de volledige welzijnssector. 

De doelstellingen van de bevraging

De vragenlijst peilde naar de mate van blended werken in de organisatie door een opsplitsing in 8 thema’s: 

  • ondersteuning in de organisatie
  • het eigen blended aanbod
  • organisatievisie
  • eigen visie
  • beleid
  • praktische randvoorwaarden
  • deontologie
  • kennisdeling.

De resultaten hielpen om:

  • in kaart te brengen bij welke thema’s er nood is aan (externe) ondersteuning
  • de bereidheid na te gaan van de actoren binnen de organisatie om in te zetten op mogelijke kracht- en aandachtspunten die uit de bevraging komen
  • de startpositie van de organisatie te bepalen rond blended werken zodat de organisatie kan komen tot het formuleren van concrete doelen en acties in zijn groeiproces richting blended werken. 

De analyse

Er vonden zowel beschrijvende analyses op itemniveau plaats als vergelijkende analyses tussen management en begeleiders door verworven informatie uit de afgenomen vragenlijsten. In onderstaande presentatie vind je een overzicht van de analyses. De volledige analyses worden momenteel door UCLL in een rapport gegoten dat nadien op deze site zal verschijnen.

Vervolgtraject

In navolging van de meting en het eindrapport kan je nog inschrijven voor focusgroepen en kunnen organisaties zich kandidaat stellen voor een observatietraject.  Op het einde van het project wordt een werkwijzer beschikbaar gesteld voor organisaties die zelfstandig aan de slag willen.

Andere nieuwsberichten