Over het rendement van investeringen in menselijk kapitaal.
Investeringen in kwalitatieve opvolging tijdens de eerste 1000 dagen komt niet alleen de ouder ten goede maar ook het (ongeboren) kind. Het rendement van investeringen in menselijk kapitaal in de vroege ontwikkeling is groter dan het rendement op latere leeftijd, zoals ook werd aangetoond door de econoom James Heckman.
Ook de business- & societycase die het Vlaams Armoedesteunpunt (VLAS) in juni 2013 op vraag van de Vlaamse Regering uitwerkte, toont aan waarom het investeren in de voorschoolse leeftijd belangrijk is.
- Kwaliteitsvolle maatschappelijke basisvoorzieningen worden als één van de drie primordiale pijlers aangehaald.
- Aan de societycase is een businesscase gekoppeld die wijst op de nood aan een paradigmawissel, een verschuiving van een curatieve naar een preventieve aanpak. Dit wordt niet alleen onderbouwd vanuit sociale rechtvaardigheid maar ook vanuit efficiëntieoverwegingen (“voorkomen is niet alleen beter dan genezen, het is ook goedkoper”.
Investeren in de eerste 1000 dagen heeft dus het meeste rendement. Via deze primaire preventie kan de basis gelegd worden voor een latere gezondere generatie en bevolking.
De kans op een goede start krijg je maar één keer. Het is een gezamenlijke doelstelling van (aanstaande) ouders en zorgaanbieders om die kans zo groot mogelijk te maken. Een vroege, preventieve zorg en ondersteuning kan later leed en dure zorg voorkomen.