Eerste 1000 dagen

De visie van Opgroeien en wat wij doen tijdens de eerste 1000 dagen

DEZE THEMAPAGINA IS IN OPBOUW
Hoe maakt Opgroeien de evenwichtsoefening tussen enerzijds het belang van ondersteuning in de eerste jaren en anderzijds de druk die ouders hierdoor voelen of al de daaropvolgende jaren...?

Onze visie

  • Opgroeien zet zowel in op individuele (dienstverlening Kind en Gezin) als structurele (denk aan Groeipakket, kinderopvang …) ondersteuning van ouders en gezinnen. 
  • Binnen Opgroeien hebben we niet enkel aandacht voor de jongere, maar ook voor de oudere leeftijdsgroepen.  
  • Door een goede samenwerking met experten vanuit zowel wetenschappelijke hoek, de praktijk als beleid, proberen we de laatste inzichten altijd op een genuanceerde en verbindende manier tot bij de verschillende doelgroepen (professionals, ouders, beleidsmakers) te brengen. 
  • Het concept van de eerste 1000 dagen dateert al van jaren geleden en was vooral bedoeld om aandacht te vragen aan het beleid voor het belang van een veilige en goede start in het leven. Het was niet bedoeld als drukkingsmiddel op ouders. We delen de bezorgdheid dat de “1000 dagen” druk kan zetten op ouders. Kennis en genuanceerde boodschappen hierover zijn dus absoluut belangrijk.
  • Het belang van de eerste 1000 dagen is niet hetzelfde als ‘Infant Mental Health’ (IMH). IMH gaat over het brede domein van zorg voor de psycho-sociale gezondheid van de allerkleinsten (tot en met de leeftijd van 5 jaar). IMH is dan ook een belangrijk kader voor onze dienstverlening.  
  • Opvoeding en ouderschap zijn gevoelige thema’s en hoe media en ook wij daarover communiceren, is van belang. Opgroeien ondersteunt het maatschappelijk debat hierover.

Wat doet Opgroeien concreet?

  • Er loopt een ondernemingsplanproject rond de eerste 1000 dagen. Daarbij staat de verdere samenwerking met partners om zwangeren en prille ouders structureel te ondersteunen centraal (bv. de verdere uitrol van het veerkrachtondersteunend aanbod in samenwerking met de expertisecentra kraamzorg, een project rond traumasensitieve zorg, project Veilig en omringd in de buik ...) 
  • Samen met het departement Zorg, het RIZIV, de FOD Volksgezondheid en het Vlaamse en federale kabinet werken we aan de implementatie van geïntegreerde zorg in de eerste 1000 dagen met o.a. een psychosociale anamnese via Born in Belgium Professionals, Deze uitwerking gebeurt generiek binnen het kader en de missie van de eerste lijn, vanuit de noden van het (ongeboren) kind en het gezin. 
  • We gaan vanuit het agentschap verder in dialoog met de betrokken experten. 
  • We zetten onze schouders onder verschillende publiekscampagnes die de nodige, ook structurele, hulp en ondersteuning van ouders mee benadrukken, zoals:
  • Er is nieuw videomateriaal (ter vervanging van Kijk ik Groei). Daarin laten we ouders zelf aan het woord en brengen we in beeld wat er in die eerste 1000 dagen allemaal gebeurt met aandacht voor de complexiteit, onvoorspelbaarheid, diversiteit en ook schoonheid aan trajecten.