Gezondheidsongelijkheid begint reeds voor de geboorte en zet zich ook nadien door.
Sociale ongelijkheid
Sociale verschillen beïnvloeden zowel de determinanten van gezondheid, het gezondheidsgedrag als de toegang tot de gezondheidszorg. De invloeden van de socio-economische status van de ouder op de gezondheid en de ontwikkeling van het (ongeboren) kind werden o.m. beschreven bij de prevalentie van premature geboortes en geboortes met een laag geboortegewicht, bij early childhood caries, bij overgewicht bij kinderen, bij roken tijdens de zwangerschap.
Sociale ongelijkheid is significant geassocieerd met negatieve aspecten van lichamelijke en mentale perinatale gezondheid.
Moeders met een lagere socio-economische status vertonen een slechtere perinatale gezondheid, wat leidt tot een slechtere gezondheid voor zowel de moeder als het kind later in het leven.
Onderliggend aan deze verbanden zijn er verschillende biologische mechanismen die op hun beurt gelinkt zijn met psychologische en sociale factoren zoals stress, angst, depressie en opnieuw socio-economische status.
Veerkracht
Gelukkig leidt de aanwezigheid van risicofactoren zoals angst of stress niet noodzakelijk tot negatieve gezondheidsuitkomsten. Beschermende factoren spelen ook een rol. In deze context kan men spreken van veerkracht, een concept dat het ontbreken van negatieve uitkomsten ondanks de aanwezigheid van risicofactoren kan verklaren.
De veerkracht van een individu wordt bepaald door zowel individuele als contextuele omgevingsfactoren. In de context van stress kan psychologische veerkracht beschouwd worden als de manier waarop individuen omgaan met stress door optimaal gebruik te maken van verschillende coping mechanismen, met als eindresultaat een positieve uitkomst of het ontbreken van een negatieve uitkomst.
Belangrijk hierbij is dat het geen persoonlijkheidseigenschap is, maar een dynamisch proces dat gestimuleerd kan worden door het aanbieden van beschermende omgevingsfactoren. De veerkracht van een individu is veranderlijk doorheen de tijd, en het versterken van beschermende factoren kan een individu beter in staat stellen om een positieve uitkomst te bereiken.