Buurtgerichte netwerken

Zorgzame Buurten

Wat is een Zorgzame Buurt? En waar verschilt dit van een Buurtgericht Netwerk?

Zorgen voor morgen

Met het actieplan Zorgen voor morgen wil de Vlaamse Overheid de psychosociale gevolgen van de coronacrisis opvangen. De doelstelling is de (geestelijke) gezondheid van de bevolking maximaal te beschermen, veerkracht te versterken en de geestelijke gezondheids- of sociale problemen die zich voordoen als gevolg van deze crisis, snel en krachtdadig aan te pakken.

De plannen en projecten worden opgedeeld volgens doelgroep, Zorgzame Buurten is er daar één van.

Een Zorgzame Buurt is een buurt waar mensen comfortabel thuis of in hun vertrouwde buurt kunnen blijven wonen en er de nodige hulp of ondersteuning krijgen van buren, zorgverleners of anderen.

 

Zorgzame Buurten

Op de website van Zorgzame Buurten lees je alles over het wat, het waarom en het hoe.

"In een Zorgzame Buurt wonen mensen comfortabel in hun woning of vertrouwde buurt. Het is een buurt waar jong en oud elkaar kennen en helpen. In een zorgzame Buurt staat levenskwaliteit centraal, voorzieningen en diensten zijn er voor iedereen toegankelijk. Iedereen voelt er zich goed en wordt geholpen, ongeacht de ondersteuningsbehoeften."

EEN ZORGZAME BUURT OMVAT DRIE PIJLERS: 

  • participatie van de buurt en inclusie
  • het verbinden van informele en formele zorg
  • intersectorale samenwerking tussen welzijns- en zorgpartners en partners uit andere domeinen in een netwerk dat gericht is op preventie, gezondheidsbevordering en het verlenen van integrale zorg en ondersteuning met een focus op levenskwaliteit. 

Een zorgzame buurt gaat met deze drie pijlers aan de slag door in te zetten op analyse, evaluatie, impactopvolging en beleidsadvisering. 

 

Van 1 maart 2022 tot en met 29 februari 2024 gaan 132 projecten in Vlaanderen en Brussel aan de slag met hun zorgzame buurt. Wil je meer weten over de projecten?

Onderscheid Buurtgericht Netwerk en Zorgzame Buurt

Leen Heylen van Thomas More gaat in haar presentatie op de Conferentie Jong In de Buurt dieper in op de verschillen en gelijkenissen en komt tot deze duiding:

Gelijkenissen:

  • Geografisch werkterrein is voor beiden de buurt
  • Holistische kijk: persoon centraal met al zijn zorg- en ondersteuningsnoden
  • Overlap in beoogde doelstellingen
  • Sterke overlap in bouwstenen en dus de manier van werken   

Verschillen:

  • Terwijl Buurtgerichte Netwerken zich specifiek focussen op jonge kinderen en gezinnen, focussen Zorgzame Buurten zich op jong en oud.
  • Buurtgerichte Netwerken leggen de focus meer op sociale ongelijkheid, terwijl de Zorgzame Buurten zich meer richten op sociale netwerken en beleidsadvisering.
Gerelateerde thema's