In een buurt en zijn buurtbewoners, jong en oud, schuilt een kracht en vele mogelijkheden. Investeren in buurten, dichtbij de burger, kwam de voorbije periode opnieuw hoog op de beleidsagenda. Zo startten er de Buurtgerichte netwerken voor kinderen en gezinnen en vele nieuwe projecten Zorgzame Buurten. Gebiedsgericht werken (wijkontwikkeling, dorpskernversterking) is natuurlijk niet nieuw voor vele lokale besturen en op deze expertise wordt verder gebouwd.
Het referentiekader buurtgerichte netwerken wil de dynamiek op buurtniveau stimuleren en versterken en het vertalen van een lokaal geïntegreerd gezinsbeleid naar buurtniveau mee ondersteunen.
Elke buurt in Vlaanderen is anders - omvang, sfeer, bewoners, welvaart, aantal voorzieningen, … Met buurt bedoelen we een gebied (buurt, dorpskern, wijk, deelgemeente, …) dat bewoners als ‘dicht bij huis’ kunnen ervaren, een woonomgeving waarmee ze een binding hebben. Een concrete buurt, een aanwijsbaar afgebakend gebied, maakt het mogelijk dat professionals sterker kunnen vertrekken vanuit en aansluiten bij de leefwereld van de mensen waar het om gaat. Het biedt mogelijkheden om de kansen voor alle kinderen en gezinnen in een buurt te verhogen.
Doelstelling is dat voorzieningen en diensten zo gaan samenwerken in een buurtgericht netwerk dat dit netwerk ook functioneert als een basisvoorziening voor kinderen en gezinnen. Basisvoorziening begrijpen we hier niet als een fysieke locatie maar wel als ‘voor iedereen toegankelijk’. Juist door samen te werken kunnen allerlei diensten en voorzieningen toegankelijker worden voor alle gezinnen.