Rapportageplicht ten aanzien van de verwijzende instantie of opdrachtgever
Vooreest is er de rapportageverplichting op grond waarvan voorzieningen jeugdhulp zesmaandelijks een evolutieverslag en handelingsplan moeten bezorgen aan de gemandateerde voorziening of de jeugdrechtbank en de sociale dienst.
De rapportageplicht houdt een spreekplicht in ten aanzien van de verwijzende instantie (gemandateerde voorziening of jeugdrechter).
De rapportageplicht geldt enkel in de verhouding tussen de hulpverlener of consulent en verwijzer en dus niet ten aanzien van derden.
Een ander voorbeeld is het maatschappelijk onderzoek of de adviezen die consulent sociale dienst uitvoert in opdracht van de jeugdrechter.
Het is aan de medewerker van de voorziening of consulent sociale dienst om vooraf zijn opdracht duidelijk te maken aan de cliënt en wat de gevolgen kunnen zijn indien bepaalde informatie wordt gedeeld.
Andere
Een voorbeeld hier is de verplichting om ernstige gebeurtenissen of grensoverschrijdend gedrag te melden aan Opgroeien als de erkennende/ subsidiërende overheid.
Een ander voorbeeld van een wettelijke bepaling die het bekendmaken van informatie oplegt, is de verplichting voor welzijnsvoorzieningen om alle gegevens ter beschikking te stellen aan Zorginspectie. De inspecteurs van Zorginspectie hebben een recht op inzage in alle documenten, ook deze die gevoelige informatie bevatten. Zij kunnen hier ook kopieën van maken op grond van het toezicht op het kwaliteitsbeleid, het kwaliteitsmanagement en de zelfevaluatie zoals voorzien in het kwaliteitsdecreet.