Webinar

Netwerkmoment Bandbreedte op 6 december 2024

Wat is het?

Het project Bandbreedte wil jeugdhulpmedewerkers ondersteunen om offline én online meer verbonden te zijn, zowel met jongeren en gezinnen als met collega-hulpverleners. 

Opgroeien doet dit niet alleen, maar samen met heel wat straffe partners, zoals Mediawijs, SAM steunpunt Mens en Samenleving, UCLL en Arteveldehogeschool.

Op 6 december vindt het volgende online netwerkmoment plaats, met een voorstelling van de lopende projecten en een aantal webinars. Deelname is gratis.

Wat zal je leren?

We zitten op kruissnelheid met de vele initiatieven inzake blended hulpverlening. Hoog tijd om alles nog eens op een rijtje te zetten. Zo krijg je een duidelijk zicht op de kansen voor jouw organisatie, jezelf, jongeren en gezinnen.

Het programma

Programma van 12 tot 13.15 uur: een stand van zaken

We zitten op kruissnelheid met de vele initiatieven inzake blended hulpverlening. Hoog tijd om alles nog eens op een rijtje te zetten.  Zo krijg je een duidelijk zicht op de kansen voor jouw organisatie, jezelf, jongeren en gezinnen.  

  • Voorstelling nieuw gespreksspel 'Mediaklets' – Louis Demeulenaere (Mediawijs) 
  • Ontdek het onderzoek rond een kwaliteitskader digitale zorg, hulpverlening en ondersteuning - Thomas More Hogeschool & Arteveldehogeschool - Fien Buelens (onderzoeker Thomas More) 
  • Voorstelling van de algemene resultaten van de digitale capaciteitsmeting bij organisaties jeugdhulp 
  • Een digitaal competentiekader binnen de jeugdhulp 
  • Opleidingen en e-learningmodules digitale competenties - wat staat er nog gepland? Marie Van der Cam (SAM, Steunpunt Mens en Samenleving) 
  • PARKOUR – stand van zaken – Wederik De Meersman (Opgroeien) 

Schrijf je in en ontvang meteen de deelnamelink in jouw mailbox. 

 

Programma tussen 13.30 tot 15.30 uur

Kies uit één van de webinars. 

1.Workshop: Kwaliteitskader digitale zorg, hulpverlening en ondersteuning - Thomas More Hogeschool en Arteveldehogeschool - Fien Buelens en Tom Van Daele (Onderzoekers Thomas More) – schrijf je in 

Hoe zorg je als organisatie voor veilige en kwaliteitsvolle digitale zorg, hulpverlening en ondersteuning? In opdracht van het Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin ontwikkelen onderzoekers van de Thomas More Hogeschool en Arteveldehogeschool een kwaliteitskader dat criteria aanreikt voor de ontwikkeling, implementatie en gebruik van digitale zorg, hulpverlening en ondersteuning. In deze sessie gaan we samen op zoek naar wat voor jou de minimale kwaliteitscriteria zijn en hoe dit kader in de praktijk houvast kan bieden. 

2. Appstore – Sam Brulez – Steunpunt Mens en samenleving – schrijf je in 

Ontdek de apps die tijdens het Bandbreedte project gescreend werden voor kinderen, jongeren en hun context.  

Neem de tijd om enkele apps te ontdekken en uit te proberen. Onder de begeleiding van Sam Brulez van SAM krijg je de ruimte om te experimenteren met enkele apps die interessant zijn voor jouw praktijk.  

Tijdens deze sessie zul je apps downloaden, verkennen en uitproberen. Samen zoeken we een antwoord voor jou vragen.  

Schrijf je in en geef bij inschrijving aan welke apps die op www.onlinehulp-apps.be staan, je graag in de diepte leert kennen. 

3. Zet jouw organisatie in op blended ondersteuning? Nathalie Drooghmans en Sonja Vanderfeesten – schrijf je in 

In juni 2024 is een capaciteitsmeting afgenomen bij meer dan 100 jeugdhulpprofessionals. Door de meting probeerden we de positie van verschillende organisaties t.o.v. blended ondersteuning te schetsen. Hierin polsten we naar de mate van ondersteuning in de organisatie, het eigen blended aanbod, organisatievisie, eigen visie, beleid, praktische randvoorwaarden, deontologie en kennisdeling. 

Deze resultaten vormen de basis voor de workshop. 

Wat staat er concreet op de agenda: 

  • We bespreken de meest opvallende bevindingen aan de hand van stellingen. 
  • Je krijgt inzicht in hoever jij als organisatie staat op vlak van de verschillende thema’s van blended werken.  
  • We wisselen ervaringen uit m.b.t. de diverse thema's van de bevraging. 

Ben je na de focusgroep geïnteresseerd om samen met je organisatie verder te werken aan de implementatie van blended ondersteuning binnen jouw organisatie? Neem dan deel aan het observatietraject dat start in 2025. Let op: meer informatie over dit traject krijg je op 6 december.  

Over de organisator

Opgroeien bundelt de krachten om zo veel mogelijk kansen te creëren voor alle kinderen en jongeren en hun gezinnen die in Vlaanderen en Brussel opgroeien.
De dienstverlening gaat van preventieve gezinsondersteuning, kinderopvang, tot het Groeipakket, pleegzorg, adoptie, jeugdhulp en de aanpak van jongeren die delicten plegen. Het agentschap kiest expliciet voor een geïntegreerde, multi-expertise aanpak en de samenwerking met heel wat partners. Zo worden gezinnen maximaal ondersteund.

Alle Beschikbare sessies

Datum Tijdstip Locatie
Volgende datum
06/12/2024
12u00 - 15u30 Online via video

Organisator

Opgroeien

Datum

06/12/2024 12u00 - 15u30

Prijs

Gratis

Locatie

Online via video
Ook interessant