Gezinnen met jonge kinderen tussen 1,5 en 6 jaar.
Spel als hulp is een ervaringsgerichte vorm van opvoedingsondersteuning waarbij nieuwe referentie-ervaringen of succeservaringen opgedaan worden. Via spel worden interactiepatronen zichtbaar en bespreekbaar.
Er vinden wekelijkse spelmomenten plaats tussen ouder(s), kind en begeleider in het gezin. De begeleider brengt spelmateriaal mee dat gratis kan ontleend worden.
We gebruiken de kracht van het huisbezoek: het gezin is op eigen terrein en bepaalt zijn grenzen. De gezinsbegeleider voegt zich in als gast; hierdoor wordt het gezin gerespecteerd in zijn autonomie.
Opvolging gebeurt via maandelijkse gesprekken tussen ouder(s) en gezinsbegeleider. Na een korte periode legt het gezin samen met de begeleider werkpunten vast. Hierna gebeurt er een regelmatige evaluatie van de werkpunten.
Na ongeveer veertig huisbezoeken wordt Spel als Hulp afgerond; eventueel verlengd met een korte periode, meestal om een doorverwijzing te realiseren. De begeleiding gebeurt in samenspraak met andere diensten, indien nodig.
ILT Samik heeft een jarenlange expertise opgebouwd in het beheren van de werkvorm SAH. De werkvorm is geëvalueerd via kwalitatieve bevraging bij de gezinnen, en blijkt een langdurige verandering in interactiepatronen tussen ouder en kind te kunnen realiseren.
De commissie vindt Spel als Hulp een inhoudelijk heel heldere praktijkbeschrijving. De structuur van de aanpak is duidelijk per fase beschreven. Er is een goede verhouding tussen hoofddoel en subdoelen. Ook de diversiteit is mooi en genuanceerd gekaderd. De praktijkbeschrijving in zijn geheel is heel vlot leesbaar. Enkel de theoretische onderbouwing is nog relatief beperkt.
Ben je op zoek naar inspiratie en expertise omtrent het opzetten van studie- en gezinsondersteuning aan huis bij kwetsbare gezinnen? Lees dan hier meer over de werking van 3 organisaties (Uilenspel, Kompanjon, De Katrol) die vraaggestuurd, outreachend (aan huis), en op een laagdrempelige manier manier werken.
Veerkrachtverhalen is een gespreksmethodiek om ouders te verbinden via verhalen en veerkracht te versterken.
OPLA biedt blended oudertraining in groep aan om de ouderlijke competentie te herbevestigen en versterken. Ouders van nu gaan op zoek naar andere manieren van opvoeding om een antwoord te bieden aan de veranderende maatschappij. OPLA geeft informatie en traint opvoedingsvaardigheden.