Open-hart-cirkels zijn er voor jongeren, jongvolwassen (tot 25 jaar), hun familie en hun omgeving die erg uitgedaagd worden door het leven waarbij ze psychisch lijden, worstelen met verdriet en pijn en vastlopen in de crisissituatie. Ze hebben het verlangen om naar elkaar toe te groeien en beweging te krijgen in de situatie.
Hoofddoelen
Subdoelen
Doel op macroniveau
Iedereen (de persoon zelf in crisis, of familie en vrienden) die geraakt wordt door de situatie, kan een open-hart-cirkel aanvragen. Deze persoon nodigt iedereen uit die van zeer nabij betrokken is en motiveert hen om deel te nemen.
Een traject van 1 cirkel bestaat uit:
De open-hart-cirkel gaat door in een veilige en huiselijke sfeer en wordt begeleid door 2 open-hart-cirkel-begeleiders die op elkaar afgestemd zijn.
Een cirkel volgt een vaste structuur:
Vanuit het aanvaarden van de kwetsbaarheid groeien er kansen om mensen samen terug in beweging te krijgen. Door in liefde en verbinding de dialoog aan te gaan, kan er ruimte en gedragenheid ontstaan om samen te onderzoeken of er anders kan gekeken worden naar de situatie, of er nieuwe perspectieven te vinden zijn. Op die manier wordt de kracht van kwetsbaarheid zichtbaar.
De initiatiefnemers zijn Willy Vandamme en Lut Wouters die zelf diep geraakt werden door de manier waarop er omgegaan werd met het psychisch lijden van hun dochter, voornamelijk binnen de residentiële psychiatrische afdeling. Als familie voelden ze zich buitengesloten. Vanuit deze geraaktheid ontwikkelden zij de open-hart-cirkels, een andere kijk op en manier van omgaan met psychisch lijden.
Sinds april 2017 loopt een pilootproject ‘Psychische kwetsbaarheid: een andere aanpak’ op initiatief van vzw Re-Member en financieel ondersteund door het agentschap Opgroeien. Het experiment wordt uitgevoerd in samenwerking met verschillende jeugdzorgorganisaties.
De praktijk Open-Hart-Cirkels is kwaliteitsvol en volledig beschreven. Het is nog een startende praktijk, daarom is hier nog heel wat doorontwikkeling te verwachten. OHC is voldoende theoretisch onderbouwd. Verder wetenschappelijk onderzoek is wenselijk. De indieners hebben voldoende aandacht voor kwaliteit en uitvoerbaarheid.
Samen door pijn en lijden gaan, verbindt en zorgt voor het ontstaan van ruimte en gedragenheid om samen te ontdekken wat er kan veranderen en wat ieders inzet kan zijn. "Open-hart-cirkels", 'Ik voel, dus ik weet'
David Dewulf toont in dit eboek "Anders omgaan met boosheid" hoe je boosheid om kunt buigen tot een constructieve kracht. Thema's die aan bod komen zijn waarden, persoonlijke kracht, oprecht luisteren, empathie en vergeven. Verder is er ook aandacht voor conflicten, (vecht)scheiding en ouderschap zonder boosheid.
Tijdens de opleiding open-hart-cirkels word je ondergedompeld in de visie op kwetsbaarheid en de uitgangspunten van Re-Member.