Wat doet een vrijwilliger taalhulp?
Wanneer een jongere tussen 12 en 18 jaar door de jeugdrechter aan onze instelling wordt toevertrouwd, is het belangrijk dat ze bij hun aankomst goed geïnformeerd worden. Maar wanneer jongeren geen of slechts gebrekkig Nederlands, Engels of Frans spreken, is dat niet gemakkelijk. Daarom zoeken we vrijwilligers die zich vlot verstaanbaar kunnen maken in een andere taal en op die manier de verbinding kunnen leggen met jongeren. Samen met één van de collega's van de instelling, zorg jij ervoor dat jongeren in hun eigen taal verwelkomd worden. Zo zorgen we voor een zachte start en krijgen jongeren de kans om hun verhaal te vertellen. Als taalhulp vertaal je alles wat jongeren moeten weten over de werking van de instelling en zorg je dat hun vragen beantwoord worden.
Wie jij bent...
- Je hebt een groot engagement voor jongeren.
- Je bent discreet en betrouwbaar.
- Je kijkt met een open blik naar onze jongeren en hun verschillende (culturele) achtergronden en je werkt vanuit een gelijkwaardige dialoog.
- Je spreekt vlot Nederlands.
- Je bent minstens 21 jaar en je kan een bewijs van goed gedrag en zeden voorleggen (Model 2 voor contact met minderjarigen).
Wat kan je verwachten?
- Je maakt deel uit van een hecht en warm team
- Je krijgt ondersteuning van een vrijwilligerscoördinator en van een vrijwilligerscoach
- Je krijgt kansen om interne vormingen te volgen en je bent welkom tijdens evenementen op de campus
- Je bouwt als vrijwilliger mee aan nieuwe kansen voor kwetsbare jongeren
Solliciteer nu!
Spreek jij vlot Spaans, Arabisch, Marokkaans, Dari, Pasjtoe of Somalisch en kunnen we jou af en toe een avond inschakelen als taalhulp? Reageer dan bliksemsnel en mail naar sollicitaties.degrubbe@opgroeien.be. Leg kort uit wie je bent en hoe jij je als taalhulp zou kunnen engageren. Vergeet niet te vermelden hoe we je makkelijk kunnen bereiken.
Selectieprocedure
- Tijdens een eerste kennismakingsgesprek luisteren we graag naar je verwachtingen en vertellen we je alles wat je moet weten over De Grubbe. We gaan samen op zoek naar wat jij kan betekenen als vrijwilliger taalhulp.
- Na een eerste positief gesprek spreken we samen af hoe we je als vrijwilliger taalhulp kunnen inzetten en hoe vaak we een beroep op je kunnen doen.
Andere interesses?
Niet alleen talenknobbels, ook kandidaten die activiteiten of bezoekmomenten willen ondersteunen kunnen zich kandidaat stellen als vrijwilliger. Benieuwd naar wat we te bieden hebben?
Over de gemeenschapsinstelling van Everberg
Gemeenschapsinstelling De Grubbe in Everberg is een gesloten instelling waar jongens en meisjes tussen 12 en 18 jaar tijdelijk worden ondergebracht. Een jeugdrechter vertrouwt hen toe aan de instelling wanneer ze een jeugddelict pleegden of daarvan verdacht worden. Jongeren volgen les op de campus, er worden activiteiten georganiseerd en er zijn bezoekmomenten voor ouders, familie of vrienden op vaste momenten.
Jongeren verblijven maximaal één maand in De Grubbe. De experten in de instelling gaan gedurende die periode aan de slag met de jongeren en belangrijke personen in hun leven. Op basis van gesprekken en observaties, krijgen ze zicht op het leven van jongeren en kunnen ze de jeugdrechter adviseren welk traject jongeren nodig hebben na hun verblijf in De Grubbe.