IROJ Limburg

Het Intersectoraal Regionaal Overleg Jeugdhulp (IROJ) Limburg brengt de verschillende jeugdhulppartners uit de regio samen om de jeugdhulp in de regio mee vorm te geven en komt zo'n zes keer per jaar samen.

IROJ Limburg brengt de verschillende jeugdhulppartners uit de regio samen. Niet alleen op de IROJ-overleggen, maar ook op verschillende thematische kern- en werkgroepen rond volgende thema's:

  • Rechtstreeks Toegankelijke Jeugdhulp (RTJ)
  • Crisisjeugdhulp
  • Verontrusting
  • Advies en planning
  • Jongvolwassenen
  • Hoog Conflictueuze Scheidingen

Daarnaast is er nauw contact met:

  • het regionaal overleg van cliëntvertegenwoordigers
  • Ligant
  • Netwerk Leerrecht Limburg

De voorbereiding van elke IROJ-bijeenkomst gebeurt door een IROJ-comité. IROJ Limburg kadert alle acties binnen een jaarlijks regioplan.

IROJ Limburg

  • Gert Houben

    Voorzitter (UCLL)
  • Raf Van Hoof

    Ondersteuner (Opgroeien)

Werkingskader IROJ Limburg

IROJ Limburg keurde op 5 mei 2019 een aangepast huishoudelijk reglement goed. Aanvullend bij dit huishoudelijk reglement, werd per IROJ-werkgroep een afsprakenkader opgesteld en goedgekeurd, werd de deelnemerslijst geactualiseerd en werd een starterskit ontwikkeld voor nieuwe IROJ-leden. 

Reconversiesjabloon IROJ Limburg

IROJ Limburg heeft onder meer als opdracht om het aanbod jeugdhulp in kaart te brengen en te monitoren. Worden er wijzigingen aangebracht aan het aanbod, dan moet IROJ Limburg in sommige gevallen een advies uit te brengen.

Om meer duidelijkheid te geven wanneer een advies nodig is, en welke info daarbij gevraagd wordt, legde IROJ Limburg op 28 oktober 2021 een reconversiesjabloon vast. 

Organisaties die wijzigingen in het aanbod doorvoeren, worden gevraagd met dit sjabloon rekening te houden. Dit sjabloon mag ter aanvulling gelezen worden op eventuele sectorale afspraken of instructies. 

Met vragen kan je terecht bij de IROJ-ondersteuner, Raf Van Hoof (raf.vanhoof@opgroeien.be). 

Limburgse visie op jeugdhulp

In 2020 werkten zo'n 130 cliënten, medewerkers, beleidsmedewerkers en bestuurders van de Limburgse jeugdhulp samen een visie uit over waar we met de jeugdhulp en IROJ in Limburg naartoe willen.

Deze input verzamelden en verwerkten we tot een visie, bestaande uit 6 waarden en 10 uitgangspunten. IROJ Limburg keurde deze visie goed op 17/12/20. 

Met de verschillende acties die we als netwerk opzetten, beogen we om deze gezamenlijke Limburgse visie te realiseren, en bouwen we verder op een eerder uitgewerkte visie op netwerkgericht werken.

IROJ Limburg verkent de toekomst voor een sterkere jeugdhulp

IROJ Limburg wil de jeugdhulp zich mee helpen voorbereiden op wat te wachten staat in de komende jaren. Het wil dat niet op zijn eentje doen, maar samen met iedereen uit het werkveld. Het werkte hierrond een aantal stappen uit. Nu zoeken we een aantal ‘tegendenkers’, mensen uit het werkveld die scherp, edgy en analytisch kunnen zijn. Voel jij je aangesproken?


Wat we van plan zijn

Als eerste stap, identificeerde het IROJ op haar samenkomst van 5/12 een aantal trends:

  • Digitale balans: balans zoeken tussen het exploreren van kansen die de digitale wereld biedt, en beschermen. En daartoe de kennis van digitalisering en AI vergroten om kansen en bedreigingen te ontdekken
  • Dichtslibben basisvoorzieningen, tegen de achtergrond van toenemende wens tot vermaatschappelijking vs ons model van zorgmaatschappij
  • Verantwoordelijkheid en voorwaardelijkheid: ouders en context meer in hun kracht helpen zetten om zo meer verantwoordelijkheid te nemen. Tegelijk me de vraag wat het politiek draagvlak is voor wie moeilijk mee kan in onze maatschappij. Er is een oorzaak-gevolg denken; een dominant principe van ‘voor wat, hoort wat’
  • Samenwerkingsverbanden en netwerken versus autonomie en duurzaamheid: er is te weinig structureel beleid, te veel ad hoc en te versnipperd
  • De wereld is groter, sneller, dichterbij en bereikbaarder, maar relaties worden armer


Deze trends werken we  - per trend -  graag verder uit in kleine, hands-on werkgroepjes. We willen er de toekomst mee verkennen en het denken opentrekken. Rond de resultaten van deze verkenning zal nadien verder worden gewerkt op een breed opengestelde studiedag (voorzien tegen de zomer van 2025). Deze studiedag wil rond deze trends inspireren, kennis laten uitwisselen, en grenzen verleggen.

 

De eerstvolgende stap 
Graag nodigen we iedereen uit om mee aan de slag te gaan in een van de werkgroepjes. Zo willen we met een kleine groep (4 à 5 deelnemers per thema) en met een minimum aan samenkomen in het voorjaar van 2025, zoveel mogelijk kennis verzamelen vanuit zo veel mogelijk achtergronden over elk van de genoemde thema's. Doel is uitdrukkelijk niet om te komen tot oplossingen of consensus, wel om toekomstperspectieven samen te brengen om hierrond samen na te denken en de complexiteit bloot te leggen. We voorzien een gezamenlijk startmoment van de werkgroepjes in de week van 17 februari.

 

Wie zoeken we
Kortom: we zijn op zoek naar 'tegendenkers', creatievelingen, die tijd willen maken om hierrond gedurende enkele maanden aan de slag te gaan. De werkgroepjes zijn zelfsturend, maar kunnen rekenen op ondersteuning. Er sluit ook telkens iemand van het IROJ op aan. Vanuit het IROJ zal er verder voor worden gezorgd dat er afstemming gebeurt over de groepjes heen.


Voel jij je aangesproken? Geef dan je gegevens door tegen midden januari via https://forms.office.com/e/Anawc91WkJ. Heb je nog vragen? Contacteer dan raf.vanhoof@opgroeien.be

Documenten werking IROJ Limburg

IROJ Limburg werkte de afgelopen jaren rond verschillende thema's. Hieronder vindt u per thema meer informatie en documentatie rond deze thema's.

Nieuwsbrief IROJ Limburg

kennishub - ouders van jongeren 2

Wil je op de hoogte blijven van de wat er beweegt in en voor de Limburgse jeugdhulp? Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief.