IBO De Buiteling in Brussel werkt samen met verschillende verenigingen

IBO De Buiteling wil meer bieden dan gewoon opvang. Door samen te werken met verenigingen in de buurt, worden de talenten van kinderen én begeleiders aangesproken.

De locatieverantwoordelijke Matilde Geuëns en Hanne Maes en Iris Goffin van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) staan ons te woord.

Kunnen jullie kort vertellen wat er deze namiddag te beleven valt?

"Dit is één van de vele activiteiten die we aanbieden in samenwerking met een vereniging uit de buurt. We willen méér bieden dan gewoon opvang. We werken hiervoor samen met de Brede School ‘Buiten de lijntjes’. Deze namiddag is het een ninja parcours. Op andere dagen stonden onder meer al muurklimmen, graffiti, yoga, beatbox of kinderbox op het programma."

Vinden jullie makkelijk organisaties en verenigingen om mee samen te werken?

"Zeker. Het is voor hen een manier om hun aanbod aan kinderen voor te stellen en hen warm te maken voor meer. Het gaat soms ook om kleine opstartende vzw’s die nog geen eigen ruimte hebben. De ruimtes van het IBO bieden voor hen dan een mooie oplossing. En voor de ouders en kinderen verlagen we zo de drempel."

Een IBO in het hartje van Brussel is niet evident...

"Het is net een troef! We doen alle verplaatsingen, bijvoorbeeld naar een andere IBO-locatie of een activiteit buitenshuis, te voet. En als buitenruimte kunnen we de straat gebruiken. Die is sinds kort verkeersvrij."

Spreekt het BOA-verhaal jullie aan?

"Absoluut! Zoals je ziet, zijn we hier al een tijdje mee bezig. We zoeken zelf naar organisaties en leren ook organisaties kennen via de Brede School. Samenwerken met anderen lijkt ons evident. De verschillen tussen de organisaties doen er immers niet toe voor kinderen. Zij willen gewoon een leuke tijd beleven. Los hiervan spreken we ook onze eigen begeleiders aan op hun talenten om activiteiten voor de kinderen uit te werken. Morad bijvoorbeeld voetbalt graag en Houria is een krak in breien. De kinderen waren onmiddellijk super enthousiast!"

“Samenwerken met anderen lijkt ons evident. De verschillen tussen de organisaties doen er immers niet toe voor kinderen.”
Avatar Opgroeien medewerker
Matilde Geuëns, Locatieverantwoordelijke IBO De Buiteling

Hoe zorgen jullie ervoor dat jullie aanbod voor iedereen toegankelijk is?

"Al onze ‘extra’ activiteiten zijn in de prijs inbegrepen. Het programma maken we bekend via onze website en via Smartschool. Het hangt ook gewoon uit op de plek waar ouders hun kinderen komen brengen en ophalen. En voor anderstalige ouders hebben we ook een flyer in het Frans. De verschillen tussen de organisaties doen er immers niet toe voor kinderen. Zij willen gewoon een leuke tijd beleven."

Hanne en Iris, welke rol speelt de VGC in dit verhaal?

"Wij promoten graag het ‘nest- en webmodel’. Kinderen hebben nood aan een vertrouwde plek, met vertrouwde begeleiders, waar ze tot rust kunnen komen. Dat is het nest. Maar daarnaast worden ze ook graag uitgedaagd door nieuwe dingen. Dat is dan het web. Het IBO krijgt van ons subsidies om dat uit te werken. Om hun ‘nest’ zo kwalitatief mogelijk uit te bouwen, ondersteunt de VGC professionals met het vormingsaanbod ‘Opgroeien in Brussel’. Een uitdaging voor de nabije toekomst zal zijn zo veel mogelijk kinderen en gezinnen een kwaliteitsvol opvang- en vrijetijdsaanbod te bieden dat mooi op elkaar is afgestemd."

“Kinderen hebben nood aan een vertrouwde plek, met vertrouwde begeleiders, waar ze tot rust kunnen komen.”
Avatar Opgroeien medewerker
Hanne Maes, Vlaamse Gemeenschapscommissie

Thema's

Samenwerking en groei BOA-aanbod

Leeftijd

Kleuters
Lagere schoolkinderen

Aantal inwoners

> 50.000 inwoners

Periode

Schooljaar
Vakantie
Gerelateerde praktijkvoorbeelden