Netwerkgroepen en Werkgroepen

Het IROJ West-Vlaanderen brengt de verschillende jeugdhulppartners uit de regio samen. Dit gebeurt ook binnen een aantal netwerkgroepen en werkgroepen die binnen de structuur van het IROJ actief zijn.
Ga snel naar...

Netwerkgroepen

  • de Netwerkgroep Crisis
  • de Netwerkgroep Ouders en Minderjarigen

Werkgroep Continuïteit

Eén van de speerpunten van de Vlaamse jeugdhulp is continuïteit in jeugdhulptrajecten. Meestal denken we daarbij aan het naadloos op elkaar aansluiten van diensten en modules. Veel minder aan de relaties die jongeren en gezinnen opbouwen met hulpverleners of de verbinding met hun sociaal netwerk. Nochtans is dat de continuïteit waar kinderen, jongeren en hun context het meeste belang aan hechten én over willen meespreken.
 

Vaak is het draagvlak voor het thema groot maar blijft de doorvertaling naar de werkvloer en het beleid een uitdaging. Om jullie te ondersteunen werkten we samen met onze partners een aantrekkelijk vormings-en ondersteuningsaanbod uit, gaande van ervaringsleren, vorming tot coaching. Contacteer IROJ West-Vlaanderen voor het meest recente aanbod.
 

Handige informatie

Ben je ook overtuigd dat we meer moeten inzetten op die relationele continuïteit en zoek je een manier om het thema beter te integreren in je werking? Hier zetten we alvast enkele interessante mogelijkheden op een rij:

Handige tools/ reflectie-instrumenten
  • "Samen in Beeld" helpt je relaties te begrijpen, bespreken en versterken. Het gaat niet om winnen, maar om samen groeien en vooral toegroeien naar elkaar. (Ontwikkeld door de werkgroepen continuïteit en participatie van het IROJ West-Vlaanderen.)
  • de brochure ‘Doe de relatietest!’ helpt jongeren, ouders, hulpverleners én directies om kritisch en creatief stil te staan bij het thema, elk vanuit hun eigen perspectief. (Ontwikkeld door de werkgroep continuïteit van het IROJ West-Vlaanderen.)
  • de Grabbelbox is een praktijkgerichte methodiek waarin de 9 kenmerken van een participatieve basishouding worden ontrafeld. Vraagkaarten helpen hulpverleners stil te staan bij hun eigen houding en handelen. (Ontwikkeld door de werkgroep participatie van het IROJ West-Vlaanderen.)
  • het Participatiekompas is een professioneel reflectie-instrument dat richting geeft aan jeugdhulporganisaties om actief aan de slag te gaan met hun participatiebeleid. Het biedt praktische handvatten en inspirerende voorbeelden voor zowel jeugdhulpmedewerkers als hun cliënten en het houdt rekening met het kader en de cliëntsystemen waarin zij opereren (Ontwikkeld door het UCLL.)
Belangrijke momenten

Op 8 november 2019 vond de kick-off "Ik wil je – blijf bij me - hou van me" plaats. Dit was het startschot van een breed traject om relationeel en participatief werken onder de aandacht te brengen als één van de belangrijkste uitdagingen voor de toekomst.

Op dinsdag 15 juni 2021 was er een (eerste) terugkommoment om elkaar te inspireren én in beeld te krijgen welke noden, wensen en ambities we delen. Een uitgebreide analyse van de gesprekken in de break-out rooms werd verwerkt in een artikel dat recent door Sociaal.net werd gepubliceerd. De opname van het plenair gedeelte kan je herbekijken op Youtube.

Presentaties:

Getuigenissen in beeld

Ben je toch nog niet overtuigd en of zoek je naar een manier om je collega’s te overtuigen over het belang van relationeel en participatief werken? We zijn volop bezig met het in beeld brengen van een aantal sprekende getuigenissenHerbekijk het filmpje waarmee we de kick-off openden.  

Onderzoek en goede praktijken

Met de werkgroep continuïteit willen we onderzoeken hoe relationele continuïteit in de praktijk vorm krijgt en willen we goede praktijken in beeld brengen. 

Zo deden de laatstejaars studenten sociaal agogisch werk van Vives Kortrijk in 2020 een onderzoek in het kader van hun bachelorproef. Raadpleeg de bachelorproef “Ik wil je - blijf bij me – hou van me”.

Deze studenten deden onderzoek naar de beleving van kinderen, jongeren en hun sociaal netwerk omtrent relationele continuïteit en participatie in een ondersteuningstraject. In dit onderzoek gaat het om kinderen en jongeren in een residentiële voorziening en die omwille van de COVID-19 maatregelen voor een onbepaalde periode terug naar hun thuiscontext keerden. De kinderen en jongeren worden vanuit OSD opgevolgd.

Er werd afgetoetst op welke manier de kinderen, jongeren en hun sociaal netwerk een stem kregen en krijgen in de wijzigingen in hun traject en hoe ze dit ervaren/ervaren hebben. Daarnaast werd er ook bevraagd wat deze nieuwe situatie betekent voor de kinderen, jongeren en hun sociaal netwerk op vlak van hun interpersoonlijke relaties (hulpverleners, sociaal netwerk, elkaar).

Facebook

Hou ook de facebookpagina in de gaten om te zien welke initiatieven we organiseren om het thema verder op de kaart te zetten.

Werkgroep Jonge Kind

Deze werkgroep is in samenwerking met WINGG.

Werkgroep Jongvolwassenen

De Werkgroep Jongvolwassenen van het IROJ is een breed platform dat vertrekkend vanuit het Vlaams Actieplan Jongvolwassenen inzet op het inventariseren en aanbieden van uitwisselingsmogelijkheden rond goeie praktijken. De werkgroep detecteert de noden en knelpunten en formuleert mogelijke oplossingen en beleidsaanbevelingen.

Belangrijke momenten

Jonge patatten in de puree

In het kader van deze doelstelling werden in het najaar van 2020 verschillende lunchdebatten georganiseerd onder het thema "Jonge patatten in de puree".
Deze lunchdebatten waren bedoeld als netwerkmoment - omwille van de COVID-19-pandemie moesten een aantal sessies online plaatsvinden. In het voorjaar van 2021 vond een tweede reeks lunchdebatten plaats.

Inspiratiemoment "Bouwstenen voor jongvolwassenen"

Op woensdag 23 november 2022 vond in OC De Schouw het inspiratiemoment "Bouwstenen voor jongvolwassenen" plaats. Het werd een werve(le)nde en inspirerende namiddag rond jongvolwassen zijn op wankele benen en sterke schouders in West-Vlaanderen. Een vuistdikke staalkaart met inspirerende snapshots, goeie praktijken en verhalen van werkveld en overheid: bouwsteentjes.

Presentaties

Werkgroep Cliëntparticipatie

De werkgroep is samengesteld uit vertegenwoordigers vanuit verschillende sectoren jeugdhulp maar kan via de participatie van WINGG ook de brug maken met participatie in de geestelijke gezondheidszorg voor kinderen en jongeren. De werkgroep werkt acties uit om de participatie van kinderen, jongeren en ouders in de jeugdhulp te bevorderen.

Mocht je interesse hebben om aan te sluiten, laat niet na ons te contacteren.
 

Handige informatie

Grabbelbox Participatie

De Grabbelbox is een praktijkgerichte methodiek waarin de 9 kenmerken van een participatieve basishouding worden ontrafeld. Vraagkaarten helpen hulpverleners stil te staan bij hun eigen houding en handelen. (Ontwikkeld door de werkgroep participatie van het IROJ West-Vlaanderen.)

Vertrouwenspersoon en steunfiguur

Het decreet Rechtspositie van de minderjarige en het decreet Integrale jeugdhulp voorzien het recht op bijstand via een vertrouwenspersoon en geeft de vertrouwenspersoon een duidelijke plaats in de hulpverlening.

We stellen vast dat het werken met een vertrouwenspersoon nog onvoldoende is ingeburgerd. Het formele statuut van vertrouwenspersoon lijkt af te schrikken, zowel naar de cliënt, naar kandidaat-vertrouwenspersonen als naar de hulpverlening.

De - niet geformaliseerde - rol van "steunfiguur" kan een antwoord zijn dat meer aan de wensen en mogelijkheden beantwoordt.

De werkgroep participatie wil via een actie-onderzoek vanuit te verzamelen praktijkervaringen, randvoorwaarden en handvaten formuleren voor jeugdhulporganisaties en hulpverleners om met het concept ‘steunfiguur voor de jongere’ verder aan de slag te gaan. 

De resultaten van het onderzoek "Steunfiguren in de Jeugdhulp" dat door VIVES werd uitgevoerd, werden op 11 maart 2021 voorgesteld tijdens een webinar:

Meer informatie over de vertrouwenspersoon vind je op rechtspositie.be.

Werkgroep Verontrusting

De IROJ-Werkgroep verontrusting is een intersectoraal samengestelde werkgroep die rond het thema "verontrusting" acties kan organiseren in de regio om hulpverleners te versterken in hun opdracht en samenwerking te verbeteren.

Belangrijke momenten

Op 24 oktober 2023 vond in Roeselare het inspiratiemoment "Werken in verontrusting: voortdoen, volhouden en toch voldoening vinden", plaats. Verspreid over 2 rondes werden 9 verschillende workshops aangeboden.
 

Op 22 oktober 2024 vond een tweede inspiratiedag plaats onder dezelfde titel.

Presentaties

Aanvullende informatie

  • "De kijk van ouders op het spreken en handelen in situaties van verontrusting" :
    • Ouderspunt heeft een adviesbundel gepubliceerd "Verontrusting: ouders over het spreken en handelen in situaties van verontrusting. Deze en andere adviesbundels kan u terugvinden op de website van Ouderspunt

Werkgroep Advisering

De IROJ-Werkgroep advisering is een intersectoraal samengestelde werkgroep die rond het thema "advisering" acties kan organiseren in de regio om hulpverleners te versterken in hun opdracht en samenwerking te verbeteren.