Centrale vragen wanneer je een werking Huis van het Kind uitbouwt zijn hoe je in contact wil treden met je gezinnen en hoe je het samenwerken tussen organisaties wil stimuleren. Voor beide doelstellingen is het hebben van een fysieke locatie een meerwaarde. Voor gezinnen levert het een herkenbaar en liefst laagdrempelig adres op waar vragen kunnen gesteld worden. Voor organisaties is het onder één dak samen werken (en dan liefst ook samenwerken) een uitgelezen kans om inhoudelijke werkingen op elkaar af te stemmen (meer hierover op de pagina samenwerken).
Op dit moment zijn er op beide vlakken nog grote verschillen tussen de Huizen van het Kind. Naast de fysieke locaties, zijn er ook gemeenten waar er gewerkt wordt met contactpunten in partnerorganisaties of soms waar contact enkel kan via telefoon of mail. Soms zijn er een aantal werkingen fysiek geclusterd, soms helemaal niet.
We vroegen aan een aantal Huizen van het Kind waar men (voorlopig) nog geen fysieke locatie heeft hoe zij werken, of het niet hebben van een fysiek Huis hen hindert en of het ook voordelen kan opleveren.
We clusterden hun antwoorden tot de volgende thema's:
- opzetten van een werkend samenwerkingsverband
- toegankelijkheid voor ouders
- communicatie met ouders
- uitbouw van het aanbod
- sterktes van een niet- fysiek Huis van het Kind
In 2017 organiseerden we al een thematafel, waarin een aantal Huizen van het Kind ervaringen en tips uitwisselden over dit onderwerp. Een verslag daarvan kan je hier lezen.