Video

Taalbubbels Plus: Inspirerende praktijk.

Wat is het?

In deze film, tot stand gekomen door een samenwerking van Kind en Gezin, Atlas Inburgering, Basiseducatie en Inloopteam/Huis van het Kind, wordt de inspirerende praktijk Taalbubbel Plus in beeld gebracht. 

Centraal in de film staan de thema’s: ‘recht doen aan verschil’ of omgaan met diversiteit, participatie, buurtgericht werken en samenwerken met partners.

  • Hoe kunnen we in onze superdiverse samenleving een aanbod bieden aan kinderen en hun gezin dat waardevol is voor henzelf én voor de samenleving?
  • Welke basishouding en welke competenties zijn hiervoor nodig?
  • Welke vormen van samenwerking zijn meest wenselijk?
  • Hoe kan lokale inbedding gerealiseerd worden?
  • Hoe kunnen kinderen en ouders zelf mee vorm geven aan elke werking, elk aanbod?

De makers gingen op bezoek bij Taalbubbels plus en brengen een deel van hun werking in beeld. Daarnaast komen de professionals aan het woord over hun aanpak, samenwerking met collega’s, partners en vooral de gezinnen zelf.

En waar de ouders het zien zitten, komen ook zij aan het woord over hun ervaringen, de betekenis van het aanbod voor henzelf en hun kinderen.

Waarom is het belangrijk

Nieuwkomers die zwanger zijn of net moeder zijn geworden, ervaren drempels om deel te nemen of te starten met het inburgeringsprogramma. Vele jonge moeders kennen het concept kinderopvang niet, waardoor er geen vertrouwen is.

Taalbubbels Plus wil op een laagdrempelige manier de mogelijkheid bieden om toch aan het inburgeringstraject deel te nemen. Eén schooljaar lang komen laaggeletterde moeders, met hun kinderen, twee keer per week op een informele manier samen voor een mix van maatschappelijke oriëntatie, opvoedkundige ondersteuning en Nederlandse lessen.

Hoe gebruiken

Met deze film willen de betrokken partners alle professionals en vrijwilligers die werken met kinderen en hun ouders, ondersteunen.

De film is Engels ondertiteld.

Het beeldmateriaal kan gebruikt worden voor intervisies, leermomenten,…

Auteur

Kind en Gezin ea

Jaar van publicatie

2018
Ook interessant