Presentatie

Ondersteuning aan jonge ouders en tienerouders

Wat is het?

De meeste jongeren wonen thuis bij hun ouders, wonen bij hun ouders en beleven hun jeugd ten volle. Daarnaast zijn er ook jongeren die op jonge leeftijd mama of papa worden. Dat plaatst hen meteen in een aparte positie: er is wel een aanbod voor jongeren en ook één voor jonge ouders, maar wat voor mensen die beide tegelijk zijn? Zo dreigen tienerouders tussen wal en schip te belanden. Echter een tienerzwangerschap hoeft niet problematisch te zijn. Maak kennis met drie ondersteuningsmogelijkheden uit Vlaanderen tijdens deze speeddate van het Opgroeienfestival 2021.

1) Lien Mulier en Marieke Spittaels – LEJO VZW

Team tienerouders van LEJO vzw stelde zichzelf en hun visie voor op het werken met tienerouders. LEJO heeft ondertussen heel wat expertise uitgebouwd in het bereiken van tienerouders. Met de Tienerouderwerking richten ze zich op tienerzwangeren, -moeders en -vaders. Enerzijds met een vrijetijdswerking op landelijk en regionaal niveau, anderzijds met een Mobiele Tienerouderwerking op regionaal niveau. Marieke en Lien vertellen over de aanleiding en aanpak in het project.

Teensactiviteiten

2) Kirsten Elen – Fara vzw

Fara is een vzw die zwangerschapskeuzes bespreekbaar maakt. Ze lichtte toe welke ondersteuningsmogelijkheden er zijn voor tieners, wie ze zijn en wat ze doen.

www.fara.be

3) Innovatieve ondersteuning van pril ouderschap: kansen en uitdagingen door Peter Decuyper (coördinator) en Sarah Cellier (IMH-therapeute) – Centrum voor Jeugdzorg “De Kantel” vzw

Het project “ouder-kind opname” betreft een bijzondere samenwerking tussen de studiowerking en de infantwerking, waarbinnen specifieke hulp wordt geboden aan jonge ouders en hun kindje(s) om de individuele ontwikkeling en de onderlinge band maximaal te versterken en een breuk te vermijden.

www.dekantel.be

Waarom is het belangrijk

LEJO:

”Een aanbod waar zowel moeder, vader en het kind terecht kunnen is zeer beperkt in Vlaanderen. We kijken teveel vanuit onze Vlaamse bril, we hebben voor iedereen een aanbod op leeftijd, die jongere gaat dan naar de dansles, en die die gaat dan naar de scouts… maar bij deze jongeren is dat anders. Je moet je aanbod afstemmen op hun manier van vrije tijd beleven en dat is vaak in familie. Je kan niet zeggen: we gaan alleen met die mama en dat kindje iets doen, want die jongeren leven in groep. Die gaan maar in op een aanbod of gaan ergens komen als iedereen van hun groep of familie ook welkom is.”

De Kantel:

“Eigenlijk zou niemand nog overtuigd moeten worden van het belang van de zorg in de eerste levensjaren van een kind. Het is dan ook van het allergrootste belang om maximaal in te zetten op de ondersteuning van pril ouderschap bij kwetsbare jonge mensen die de wens uitdrukken om de kans te krijgen zelf voor hun kindje te mogen zorgen. Uithuisplaatsing met heel veel ondersteuning en gedeelde zorg op maat is, waar mogelijk, een bijzonder belangrijk en waardevol alternatief voor de vroege uitgezinsplaatsing van baby’s of peuters. Het zou onderdeel moeten uitmaken van het hulpaanbod in elke zorgregio.”

Auteur

Speeddate Opgroeienfestival 2021

Jaar van publicatie

2021
Ook interessant