Het project 38 VOLT 2.0. zet in op (a) preventieve gezinsondersteuning op maat van gezinnen met een sterke focus op toeleiding naar (b) opleiding en werk voor één of beide ouder(s) in combinatie met (c) flexibele en occasionele kinderopvang en bijgevolg ook (d) armoedebestrijding.
De doelgroep zijn gezinnen die in Mechelen wonen, en waarbij kinderopvang één van de belangrijkste drempels is om te komen tot opleiding en/of tewerkstelling. Zij kunnen kosteloos beroep doen op kwalitatieve flexibele en occasionele opvang indien ze bereid zijn mee te stappen in een traject naar opleiding/tewerkstelling.
De impact die we beogen van een geïntegreerde samenwerking is dat meer kwetsbare gezinnen toegang hebben tot opleiding/ werk en dat meer kwetsbare kinderen toegang hebben tot kwalitatieve opvang. Beide doelstellingen zijn belangrijke hefbomen in de aanpak van armoede.
Gezinnen moeten heel wat puzzelen om werk en de zorg voor de kinderen te combineren. Die puzzel wordt steeds complexer in een arbeidsmarkt die om flexibiliteit vraagt. Die flexibiliteit stelt ook kwetsbare gezinnen op de proef. Gezinnen doen zelf veel moeite, maar ze kunnen daarbij ondersteuning gebruiken van kinderopvang én van werkgevers.
In het Interreg-2-Zeeënproject PACE zochten 13 organisaties in 4 landen naar manieren om werk én kinderopvang op een duurzame manier toegankelijk te maken voor kwetsbare gezinnen. Kinderopvangorganisaties zochten uit hoe zij meer flexibiliteit kunnen tonen. Dat kan alleen maar als je ook rekening houdt met wat belangrijk is in kinderopvang én dat probeert te verzoenen met wat gezinnen nodig hebben. Als kinderen ergens goed opgevangen zijn, ondervinden ouders minder stress en dat is goed voor het hele gezin. Kinderbegeleiders kunnen veel voldoening voelen als ze gezinnen op deze manier kunnen ondersteunen.