Wat is het?
Het samenwerkingsverband Geintegreerd Breed Onthaal (GBO) is een samenwerkingsverband tussen minimaal het OCMW, het centrum voor algemeen welzijnswerk (CAW) en de diensten maatschappelijk werk van de ziekenfondsen (DMW), die elk een decretale of wettelijke onthaalopdracht hebben.
Waarom is het belangrijk
Het GBO is gericht op twee belangrijke doestellingen nl. het realiseren van een toegankelijke sociale hulp- en dienstverlening en het tegengaan van onderbescherming. Om bovenstaande doelstellingen te realiseren stemt het samenwerkingsverband ook af met lokale basis-of faciliterende actoren (o.a. huizen van het kind).
Hoe gebruiken
Interactie tijdens workshop:
- Wat met multi-problem gezinnen? Daar moet uiteindelijk toch nog een overdracht worden gedaan tussen CAW/OCMW/DMWM – wat met GPDR? Wat met beroepsgeheim? De burger beslist zélf welke gegevens worden doorgegeven van hem, hij geeft zijn toestemming of niet. Doch, er zijn ook ‘shoppers’, hier zou enerzijds beter een traject mee worden gevolgd (personen die meegaan van partner tot partner), anderzijds is ‘shoppen’ ook niet altijd even evident want elk van deze diensten heeft een eigen opdracht en de ene dienst kan bepaalde rechten wel toekennen en de ander niet (bv leefloon) -> GBO = bekijken wie de méést geschikte partner is om aan rechtentoekenning te doen -> partners betrekken in detecteren van noden (=samenwerkingsverband GBO)
- Lokale Besturen: “wij willen met onze medewerkers één voor één voluit gaan voor de werkingsprincipes van GBO, dit induceert véél meer hulpvragers terwijl er reeds grote wachtlijsten zijn.
- Versterken van publiek-private samenwerking lijkt de tendens Incentives om gedeelde opdracht te zoeken en te vinden (samen)
- GBO “vs” of “samen met” warme cliëntoverdracht??? Waar zit dit? Hoe verhoudt zich dit? GBO = gericht op alle burgers en HvK = alle gezinnen met nadruk op universeel proportionalisme Sociaal Huis (= doorverwijzing) vs GBO (= basishouding)
- Er waren veel vragen en stemmen opgaand ivm (noodzaak) afstemming GBO en 1 gezin 1 plan en HvK en ELZ Pleiten voor méér eenheid en dus meer sturing door Vlaanderen