Praktijk

Vzw Jong spelotheken Gent

Wat is het?

'Gesprek met Griet De Wachter van Vzw Jong'

Vzw Jong is een particuliere organisatie die zich bezighoudt met jeugdwelzijnswerk in Gent. De vzw realiseert onder meer een aanbod van spelotheken en ander gedifferentieerd, complementair, buurtgericht, innovatief en participatief jeugdwerk, met een divers bereik. Om eens te proeven van wat er bij vzw Jong allemaal beweegt, gingen we bij hen op bezoek.

“We zijn actief in verschillende buurten van de negentiende-eeuwse Gentse stadsgordel, het stadscentrum en nieuw Gent”, vertelt Griet De Wachter van vzw Jong enthousiast. “Ons doel is om de persoonlijke en maatschappelijke emancipatie en participatie van kinderen en jongeren te bevorderen. En daarbij hebben we bijzondere aandacht voor de meest kwetsbare kinderen en jongeren. Onze werking telt onder meer zeven spelotheken, telkens gevestigd in een specifieke buurt in Gent.”

Wat is nu precies een spelotheek? De Vlaamse spelotheken (ook speelotheken of speel-o-theken genoemd) zijn uitleendiensten waar gezinnen speelgoed kunnen komen ontlenen. Ook ter plaatse kan er met hart en ziel gespeeld worden, en er is ruimte voor ontmoeting. Spelotheken helpen mee aan het verkleinen van kansarmoede: door speelgoed open te stellen voor iedereen, stimuleren ze de ontwikkeling van kinderen en jongeren. Spelotheken dragen bij tot sociaal contact onder de leden en bieden ook informatie en advies aan. Ze zijn dus van ontschatbare waarde voor onze samenleving. Wie graag meer leest over de werking van spelotheken, vindt informatie op http://www.spelotheken.be/info/visie-en-missie.html.

Elke spelotheek van vzw Jong heeft zijn eigen identiteit en specialiteit. “Zo is er een spelotheek die veel buiten speelgoed heeft, eentje met meer educatief speelgoed,… Omdat elke spelotheek verankerd is in zijn eigen buurt, hebben ze allemaal een eigen publiek. Ons motto is dat we kijken naar wat werkt. Wat bij de ene spelotheek in de ene buurt werkt, werkt misschien niet bij de andere. Zo hebben we bijvoorbeeld geen strikte afspraken over het betalen van boetes wanneer speelgoed niet terug komt. Zo’n beslissing maken we samen met de spelotheekmedewerkers & vrijwilligers, want zij kennen hun publiek het beste”, aldus Griet.    

Bij de spelotheekwerking staat het ontmoeten voorop, het ontlenen is een middel om tot die ontmoeting te komen. Griet vertelt: “Ouders en kinderen komen in een spelotheek elkaar tegen en geraken in gesprek. Zo ontstaan er ook vaak vragen over de opvoeding en de ontwikkeling van hun kind(eren). In onze spelotheken werken we vraaggericht. We gaan niet zelf het initiatief nemen om opvoedadvies te geven, maar als ouders vragen hebben, helpen we ze graag verder op weg en willen we hen hierin de steun bieden die ze nodig hebben.”

“Naast spelotheekmedewerkers, zijn vrijwilligers de drijvende kracht achter onze werkingen. Een aantal spelotheken draaien bijna volledig op vrijwilligers”, vervolgt Griet. “Onze medewerkers werken vraaggericht, maar tegelijk horen en zien ze zelf zeer veel. Je ziet hoe ouders en kinderen met elkaar omgaan, je merkt soms iets op over de ontwikkeling van een kind wat een ouder zelf niet ziet, … Het is telkens een zoektocht hoe hiermee om te gaan. Om met deze dilemma’s om te gaan, krijgen we ondersteuning van de Opvoedingswinkel Gent.”

Naast de spelotheekwerking zet vzw Jong ook in op hun brugfunctie. Een mooi voorbeeld is de samenwerking die opgesteld werd in het kader van tandzorg. “De kinderwerkingen gingen al knutselend aan de slag rond tandzorg. Tegelijk kwam de tandmobiel van Glimlachen.be langs op de speelpleinwerkingen. Een tandarts van de UGent onderzocht daar ter plaatse het gebit van de kinderen”, legt Griet uit. “Er is valt bij ons dus altijd wel iets te beleven!”, lacht ze.

(Bezoek najaar 2014)

Meer weten?

Wie meer wil weten over hoe vzw Jong werkt, kan een kijkje nemen op http://vzwjong.be/ of kan contact opnemen met Griet De Wachter (Griet.DeWachter@vzwjong.be).

Auteur

Griet De Wachter

Jaar van publicatie

2014
Ook interessant