Praktijk

Vaderwerking met en voor papa's in kwetsbare situaties in het Hoekhuis in Menen

Wat is het?

Doel van het project

Doorheen de jaren probeerde het inloopteam een sterke werking uit te bouwen naar gezinnen die in een kwetsbare situatie leven. Ze bereiken nog steeds voornamelijk mama’s of toekomstige mama’s. De papa’s komen pas later in beeld, eens de relatie met de mama goed onderbouwd is. Vaak leren ze de papa’s kennen bij een uitstap of een vakantie-activiteit. Dan sterken ze zich in het aangaan van het gesprek en het bekendmaken van het aanbod.

Nog steeds bestaat er een eerder traditionele taakverdeling binnen de gezinnen die het inloopteam leert kennen. Vaders nemen vaak minder deel aan de zorgtaken binnen het gezin. Misschien vanuit de overtuiging dat dit meer de taak is van de moeder, anderzijds misschien omdat moeders niet altijd toelaten dat vaders hierin een rol opnemen. Omwille van onder meer arbeidsomstandigheden (ze werken niet, vinden geen vast werk, hebben wisselend werk …) ervaren de vaders soms ook minder aanzien en erkenning als gezinshoofd en kostwinner.

Doelgroep van het project

Papa's van autochtone en allochtone afkomst die in kansarme en kwetsbare situaties leven, met een kindje tussen 0-6 jaar.

Waarom is het belangrijk

De vaderwerking blijft jaarlijks een zoektocht, een aanzet om het gesprek aan te gaan rond hun vaderrol. Het inloopteam focust zich in eerste instantie op het 'doen'. Met de handen bezig zijn, is vaak een manier om geen gesprek te moeten aangaan. Dat geeft papa’s die het inloopteam nog niet zo goed kennen en vertrouwen, de nodige rust. Jaar na jaar stellen ze wel vast dat het onthaalmoment aan het begin en het opruimen op het einde, meer en meer ruimte geeft voor gesprek. Hoe moeilijk het is om vader te zijn, om de combinatie tussen werknemer en gezinslid vol te houden, hoe moeilijk vaak de relatie loopt, hoe het netwerk te eng of te breed is.

Hoe gebruiken

Korte beschrijving

Sinds 2008 organiseert het inloopteam jaarlijks ‘houten speelgoed maken’; in de maand november, een 4-tal zaterdagvoormiddagen en dat in aanloop naar Sinterklaas.

Een 5-tal mannelijke vrijwilligers van KWB Rekkem en enkele losse vrijwilligers zetten hun schouders onder dit project. Zij helpen mee aan de voorbereiding, de uitwerking en de begeleiding in het speelgoed maken, onder meer het plan maken, al het materiaal aanschaffen, maar ook de begeleiding op de zaterdagvoormiddagen (zagen, vijzen, schaven, verven …). Het VTI in de Stationsstraat stelt zijn houtatelier ter beschikking voor die 4 zaterdagen. Jaarlijks maken alle papa’s prachtige, gepersonaliseerde stukken speelgoed: keukentjes, speelgoedkoffers, wiegjes, treintjes, poppenwagens, knikkerbanen, kapstokken/ringspel. De laatste zaterdag wordt afgesloten met een receptie, met uitnodiging van de sponsors en de lokale pers. Een medewerker van het inloopteam organiseert (voorbereiding, uitvoering, evaluatie), spreekt papa’s aan, bouwt relaties op, onderhoudt de relaties, belt op bij opvolging, verwijst door …

Sinds 2014 organiseren we 'leren fietsen met je kind' in het weekend van vaderdag. Papa's leren aan de hand van één sessie hun kind fietsen. De organisatie 'Kijk, ik fiets' zorgt daarbij voor de nodige ondersteuning. Voor kinderen die nog te angstig zijn, is in een knutselactiviteit voorzien. Op het einde van de zaterdagnamiddag is er tijd voor de uitreiking van een diploma en een beker voor de kinderen; de nodige foto’s worden dan ook genomen. Nadien krijgt het gezin de foto, gepaard met een huis- of belbezoek, thuis. Dat is tevens een momentje om te evalueren en te horen waar ze nog zin in hebben. Soms heeft een gezin geen kinderfiets. Daarvoor kan het inloopteam sinds kort een beroep doen op de fietsbib in Menen.

Je kan de fiche over de vaderwerking hier ook downloaden en lezen.

 

Auteur

Inloopteam Menen

Jaar van publicatie

2013

Thema's

Vaders
Ook interessant