Praktijk

Samenwerking stad Gent- cultuurhuis en kinderdagverblijf

Wat is het?

Theater De Spiegel stapte in een samenwerking met een aantal partners in Gent om samen een nieuw publiek te bereiken. Hoe kan een kinderdagverblijf naar aanleiding van een culturele activiteit in een cultuurhuis terechtkomen en ook ontmoeting stimuleren tussen ouders onderling en anderzijds ouders en kindbegeleiders? Dat was de uitgangsvraag.

Hoe ziet het project eruit?

De Spiegel bouwde in Gent met De Bijloke een samenwerking uit waarbij twee keer per jaar in het weekend een aantal voorstellingen geprogrammeerd werden voor families met jonge kinderen. Om te vermijden dat enkel het 'klassieke' publiek zijn weg vond naar de voorstellingen werd een samenwerking opgezet met VCOK (Vormingscentrum Opvoeding en Kinderopvang). Hierbij konden in de week kinderdagverblijven naar De Bijloke komen om dezelfde voorstelling daar ter plaatse te beleven. VCOK legde ook de link met de ouders zodat de kinderdagverblijven naar de voorstellingen konden komen samen met de ouders van de baby's en peuters. Zo werd de uitstap naar de voorstelling ook een alibi voor een fijn ontmoetingsmoment tussen ouders onderling, ouders en kinderdagverblijfmedewerkers, ...

Waarom is het belangrijk

  • De samenwerking tussen al de partners is de grootste meerwaarde: De Spiegel als producent heeft niet het gevoel gewoon uitgenodigd te zijn om een voorstelling te brengen, maar voelt zich als volwaardige partner betrokken. De structurele samenwerking, die nu al voor het derde jaar loopt, maakt een grotere openheid tussen alle betrokken organisaties mogelijk. Er wordt samen naar oplossingen gezocht bij obstakels. Zelfs bij tegenslagen (zoals besparingen bij De Bijloke) blijven de partners samen zoeken hoe ze dit project toch verder kunnen zetten.
  • De Bijloke heeft niet per se de intentie om deze doelgroep te laten 'doorgroeien' naar ander aanbod, en dat maakt deze samenwerking bijzonder: De Bijloke vindt het op zich waardevol om dat heel jonge publiek een kwalitatieve muzikale ervaring te bieden, maar ze zien wel dat ze toch ander publiek bereiken (ouders, grootouders, begeleiders) die zo De Bijloke leren kennen.
  • Niet alleen De Bijloke ontmoet nieuw publiek dankzij deze samenwerking, ook De Spiegel ontvangt tijdens de voorstellingen in de week een ander publiek dan in de weekenden. Hier zijn twee mooie oorzaken voor:
    • Stad Gent maakt dankzij de financiële bijdrage mogelijk dat de financiële drempel die er oor sommige families toch is, wegvalt bij het bezoek in context van het kinderdagverblijf.
    • Dankzij de context van de groep van het kinderdagverblijf durven meer ouders de uitstap naar een voorstelling in De Bijloke uitproberen. Veel van hen zouden anders nooit een voet in deze 'cultuurtempel' binnenzetten, omdat ze vermoeden dat het toch niets voor hen is. Zo wordt dankzij dit project ook een emotionele drempel weggenomen.
Ook interessant