Kompanjon vzw wil kwetsbare kinderen kansrijker maken via studie- en opvoedingsondersteuning aan huis. Hierbij wordt onderwijs gezien als een hefboom voor een betere toekomst. Kompanjon draagt hiertoe bij door studenten uit het hoger onderwijs in te zetten. De coach van Kompanjon (professionele medewerker) vormt een cruciale schakel in dit traject en zorgt voor de opvolging en de omkadering van zowel de gezinnen als de studenten.
Kompanjon ontstond in 2009 als een tijdelijk project maar groeide doorheen de jaren uit tot een autonome vzw. De werking is actief in de regio Gent (inclusief Merelbeke en Destelbergen) en de Stad Antwerpen.
Kompanjon zet in op vier doelstellingen:
KANSARME GEZINNEN Kompanjon werkt uitsluitend met gezinnen uit de kansengroepen (met een lage sociaal-economische status). Dit wordt bepaald aan de hand van zes criteria van kinderen in kansarmoede die ook Kind & Gezin gebruikt, aangevuld met eigen criteria. Een gezin komt in aanmerking voor ondersteuning vanaf dat er 4 van 6 criteria van toepassing zijn. Het is steeds de coach die na een intakegesprek aan huis beslist over het opstarten van de ondersteuning. Het gaat om een brede vraag naar studieondersteuning, gespecialiseerde hulp of bijles bieden we niet. Het aanbod is gratis. In niet-coronatijden werken we steeds aan huis; tijdens corona werken we op locatie of online, altijd afgewisseld met stoepbezoeken. Afspraken worden in overleg tussen student en ouder gepland.
STUDENTEN We werken inmiddels samen met zo´n 20 verschillende opleidingen uit het hoger onderwijs. Het gaat om zowel studenten uit de bachelor als de masteropleiding binnen onderwijs en welzijn. De studenten kiezen vrijwillig voor een opdracht bij Kompanjon binnen het kader van een stage of (keuze)vak. De keuze voor studenten is expliciet en sluit aan bij onze doelstelling om jonge professionals visie, vaardigheden en competenties aan te reiken in het werken met kansarme kinderen en ouders.
Aanmelding/intake
De gezinnen worden aangemeld door onderwijs- en welzijnsinstanties. Voorbeelden zijn: brugfiguren, CLB medewerkers, zorgcoördinatoren, hulpverleners binnen het OCMW, inloopteams, gezinsondersteunende diensten… Aanmelden kan via onze website, per mail of telefonisch. Gezinnen kunnen ook zichzelf aanmelden, maar in de praktijk is dit een minderheid (< 10%) van de aanmeldingen.
Ondersteuning
SCHOOLSE ONDERSTEUNING: We gaan aan de slag rond het huiswerkmoment, introduceren van lees- en spelplezier, leren leren, talentontwikkeling, welbevinden en vijetijdsbeleving. Met speciale aandacht voor de overgang van kleuter- naar basisonderwijs, en van basisonderwijs naar secundair onderwijs. De coach en/of de student geeft informatie over het onderwijssysteem, waar nodig bouwen we een brug tussen thuis en school. De coach en/of de student gaat zeer regelmatig mee naar oudercontacten en zorgoverleggen op school, als ruggensteun van de ouder.
OPVOEDINGSONDERSTEUNING: We staan open voor de vragen die ouders stellen met betrekking tot de opvoeding van kinderen. Dit kan gaan over gezond eten, bedtijd, straffen en belonen, schermtijd… We proberen de hulpvragen van de ouder in kaart te brengen en zoeken samen naar oplossingen. De hulpvragen kunnen breder zijn en gaan over administratie, huisvesting, werk, opleiding, gezondheid… Indien nodig, verwijzen we warm door naar de juiste instanties. Waar het nodig gaan we met de ouder mee op stap.
Partnerschappen
Rechten
Kompanjon vzw werkt vanuit de presentietheorie en door de veelvuldige contacten aan huis krijgen we zicht op de globale context van het gezin. Het kind wordt in zijn/haar totaliteit gezien en opgevolgd. De coach werkt laagdrempelig en zoekt samen met de ouders oplossingen voor de noden van alle gezinsleden. De zorg en ontwikkeling van de kinderen staat hierbij centraal. Daarnaast observeren en informeren we actief rond zaken als huisvesting, werk, inkomen… We gaan mee met de ouder op stap naar diensten, informeren bij derden over rechten en oplossingen… We hebben ook een goed contact met het OCMW, bij hen kunnen we terecht voor doorverwijzing, informatie en eventuele opvolging. We informeren actief naar de studietoelagen en bij eventuele algemene wijzingen (rond wachtlijst sociale woningen, rond verkiezingen, corona…) gaan we proactief de gezinnen opzoeken om hen te informeren.
Enkele voorbeelden:
Afronding
De meeste ondersteuningstrajecten duren twee semesters. Er worden ook trajecten afgerond na 1 semester; in andere gevallen worden gezinnen voor 3 semesters ondersteund. De coach beslist of een traject wordt voortgezet of afgerond. Belangrijk criterium hierbij is het groeipotentieel bij kind(eren) of ouder(s). We zijn geen bijlesbureau, dus als er bij de hulpvraag enkel nog schoolse zaken worden aangehaald, ronden we af. Als we zien dat er nog groeimogelijkheden zijn aangaande thema´s als opvoeding, stimulatie, onderwijscultuur, … dan werken we nog verder in het gezin. We hebben vaak te maken met gezinnen met multiproblem-problematieken, dan is de kans groter dat we wat langere tijd het gezin ondersteunen. Binnen deze periode wordt er gezocht naar de geschikte hulpverlening.
Op gezinsniveau:
Op mesoniveau:
Kompanjon vzw Nieuwebosstraat 3 9000 GENT
Coördinator: Katelijne Béatse GSM 0494 98 62 51
E-mail katelijne@kompanjon.be
Foto's Robert Pieters