Praktijk

Barokmuziek in een kinderdagverblijf

Wat is het?

Theater De Spiegel en de Dienst Kinderopvang van Stad Antwerpen sloegen de handen in elkaar om cultuur naar de allerjongsten in kinderdagverblijven te brengen, en dit naar aanleiding van het barokjaar in Antwerpen.



Hoe ziet het project eruit?

Theater De Spiegel zocht en probeerde tien jaar lang, voordat het project Curiosa kon werken in Antwerpse kinderdagverblijven. Naar aanleiding van het barokjaar in 2018 kreeg het gezelschap middelen van de Dienst Cultuur om een voorstelling te maken op maat van de kinderdagverblijven. In totaal werd de voorstelling gespeeld in 15 verschillende kinderdagverblijven, en dankzij de samenwerking met de Dienst Kinderopvang hebben nog veel meer opvanginitiatieven ervan kunnen genieten.

Curiosa werd gebracht door drie muzikanten en een manipulator, ter plekke in een kinderdagverblijf. De voorstelling speelde twee keer per dag: 's ochtends meestal voor kleinere opvanginitiatieven op een locatie in hun buurt, 's namiddags voor de kinderopvang die locatie was. Deze mix was een expliciete vraag van de Dienst Kinderopvang. In Antwerpen zijn er ongeveer 400 opvanginitiatieven, een hele uitdaging om er zoveel mogelijk te bereiken.

Het thema van de voorstelling was uiteraard de barok en meer bepaald verzamelingen en de curiosakasten uit de barok. Het project werd ook uitgebouwd tot een intergenerationele activiteit dankzij een samenwerking met enkele woonzorgcentra. Zo konden er telkens 15 ouderen naar een kinderdagverblijf komen en mee genieten van de voorstelling. Een enkele keer werd het woonzorgcentrum als locatie gebruikt waar dan een kinderdagverblijf uit de buurt naartoe kwam.

Het project was zo succesvol dat er nog een vervolg aan komt: De Spiegel zal drie jaar lang dergelijke acties kunnen doen in kinderdagverblijven. De Dienst Kinderopvang van Stad Antwerpen voegt er bovendien extra budget aan toe om er ook een vormingsmoment van te kunnen maken voor de kinderbegeleiders.

Waarom is het belangrijk

  • De voorstelling werd gebracht door drie fantastische muzikanten die voor een nieuw publiek openstonden, en die ook de kwaliteit meebrachten: live barokmuziek op een professionele manier. Zo kon de muziek ten volle tot zijn recht komen en dit straalde af op het enthousiasme waarmee de voorstelling door het eindpubliek uiteindelijk onthaald werd.
  • Dankzij de inspanningen van de Dienst Kinderopvang kwam de voorstelling in kinderdagverblijven waar anders geen ruimte was voor kunst en cultuur. Het bleek voor de kindbegeleiders enorm waardevol dat zij dankzij de voorstelling op een andere manier een relatie met de kinderen konden opbouwen dan enkel het verzorgende.

Auteur

publiq vzw

Jaar van publicatie

2020
Ook interessant