Praktijk

What the JAC?!

Toegankelijke eerstelijnshulpverlening voor élke jongere! Een mooi uitgangspunt maar hoe realiseer je dit? JAC Halle-Vilvoorde kiest resoluut voor een preventief en laagdrempelig aanbod om zoveel mogelijk jongeren te bereiken. Door intensief in te zetten op bekendmaking naar zowel jongeren; hun context en andere doorverwijzers, zet het JAC zichzelf op de kaart. We horen rechtstreeks welke drempels ze ervaren om de stap naar hulpverlening te zetten. Samenwerking met verschillende partners helpt om de lokale noden in kaart te brengen. Door alle puzzelstukken samen te leggen kunnen wij onze werking en aanbod optimaal afstemmen op de jongeren uit onze regio. Zo ontwikkelden we een mobiel en outreachend aanbod en zetten we regelmatige preventieve projecten alsook samenwerkingen op poten rond bepaalde thema's.

Doel

Als JAC willen we een laagdrempelige eerstelijnshulpverlening aanbieden voor jongeren tussen 12 en 25 jaar regio Halle-Vilvoorde. Bij ons kunnen jongeren vrijwillig, gratis en in vertrouwen langskomen!

We bieden een luisterend oor en geven info en advies over allerlei thema's die voor jongeren belangrijk zijn.
We willen dat jongeren weten waar ze terecht kunnen als ze het moeilijk hebben en dat ze vlot een antwoord vinden op hun vragen.

We bieden trajecten aan rond algemeen psychosociaal welzijn en alleen gaan wonen. Hierbij gaan we naast de jongere staan en proberen we hen in hun kracht te zetten.

In onze dagelijkse werking vangen wij vaak signalen op over jongeren in onze veranderende samenleving. Met onze preventiewerking willen we hierop inspelen. We werken hierbij graag samen met andere organisaties, scholen, diensten en jongeren uit onze regio.

Doelgroep

Jongeren tussen 12 en 25 jaar regio Halle-Vilvoorde

Werkwijze

Het JAC is het jongerenonthaal van het CAW, het Centrum Algemeen Welzijnswerk. Wij werken op vrijwillige basis, gratis en in vertrouwen!
De jongeren beslissen zelf om te komen, waarover zij willen praten en wat ze met de info of het advies doen.
Wij hebben een laagdrempelig aanbod en verplaatsen ons naar de jongeren.

Door netwerking en samenwerking maken we onze werking bekend en bouwen we preventieve acties alsook thematische projecten uit op basis van lokale noden.

Partners

Scholen, CLB's, jeugdwerkpartners, hulpverleningsorganisaties (CGG, ELP, huisartsen, ...), lokale besturen, OCMW's, GTB, …

Wat maakt je praktijk tot een succes?

Pro-actief inzetten op het bereiken van jongeren en hun context door aanwezig en/of zichtbaar te zijn op diverse levensdomeinen: onderwijs, vrije tijd, (zoektocht naar) werk, sociale media, …

Onze laagdrempelige werking maakt dat we naast de jongeren staan als evenwaardige partner in hun traject. We gaan samen aan de slag op het tempo van de jongeren en verplaatsen ons naar de jongeren.

Welke uitdagingen liggen er voor?

Laagdrempelig en outreachend werken vraagt tijd zowel in onze preventiewerking als tijdens hulpverleningstrajecten.

Het bereiken van de meest kwetsbare jongeren om hen een hulpverleningsaanbod te kunnen bieden.

Auteur

JAC CAW

Jaar van publicatie

2023
Vragen?
Neem dan contact op met:
Ook interessant