Praktijk

Traumasensitief werken op een vertrouwenscentrum kindermishandeling

Op de vertrouwenscentra voor kindermishandeling worden de medewerkers dagelijks in hun klinisch werk geconfronteerd met ‘complex trauma’. Deze problematiek is dan ook nauw verbonden met het thema ‘kindermishandeling’. Ouders, kinderen en hun gezinnen hebben er baat bij dat wij in onze gesprekken rekening houden met onderliggend trauma en hier op een traumasensitieve / traumaresponsieve manier mee aan de slag proberen te gaan. Tegelijkertijd staat het welzijn en de veiligheid van kinderen voorop. Beslissingen moeten soms snel worden genomen in het kader van veiligheid. Dit kan een spanningsveld creëren in het hanteren van de traumasensitieve visie.

Doel

In de loop van 2020 werd er een werkgroep ‘traumasensitief werken’ opgericht. Deze werkgroep werd samengesteld door collega’s vanuit elk VK-team en het VECK.

De doelstellingen van de werkgroep

  1. het verdiepen in een traumasensitieve aanpak / houding. Dit doen we via gericht overleg, informatievergaring, literatuurstudie en vormingsmomenten. Er werd materiaal ontwikkeld dat zowel in het diagnostisch proces als in het begeleidingswerk op het VK kan worden ingezet. Alle informatie en ontwikkeld materiaal vond ondertussen zijn plaats in een online leeromgeving. In het afgelopen werkjaar werd er via online workshops actief ingezet op kennisvergroting en kennisverdieping van de VK-medewerkers.
  2. Daarnaast hebben we de ambitie om in de komende werkjaren onze traumasensitieve aanpak / expertise naar het bredere hulpverleningslandschap uit te dragen en op de kaart te zetten.

Doelgroep

We hebben tot op heden de focus gelegd op het informeren, enthousiasmeren en vormen van onze eigen VK- medewerkers en medewerkers van het VECK.

Naar de toekomst toe willen we onze focus ook leggen op hulpverleners binnen het bredere hulpverleningslandschap.

Werkwijze

In de afgelopen werkjaren hebben we ingezet op manieren om aan kennisdeling en kennisvergroting te doen bij onze eigen medewerkers.

We hebben vanuit de werkgroep vormingsmomenten voorzien (via online workshops) maar ook met de hulp van externe sprekers (zoals Peter Adriaenssens, Nicole Vliegen, Eva Kestens), hebben collega’s aangemoedigd om belangrijke werken mbt het thema te lezen, we hebben interactieve teammomenten voorzien om methodieken uit te proberen en samen stil te vallen rond het thema. We hebben ook een online leeromgeving ontwikkeld waar al onze vergaarde kennis en concreet werkmateriaal hun plek hebben gekregen. Deze leeromgeving is voor intern gebruik.

Wat maakt je praktijk tot een succes?

Tijd maken om stil te vallen rond dit thema, collega’s te enthousiasmeren over het belang van dit thema, en hun kennis te vergroten, komt ten goede van de ouders en gezinnen waar wij dagelijks mee aan de slag gaan. Verschil kunnen maken voor ons cliënteel door hen op een meer traumasensitieve / traumaresponsieve manier te benaderen binnen het moeilijke thema van kindermishandeling beschouwen we als onze grootste succeservaring.

Welke uitdagingen liggen er voor?

Als VK - medewerkers balanceren we steeds op een slappe koord om onze cliënten op een traumasensitieve manier te benaderen en tegelijkertijd steeds het welzijn en de veiligheid van kinderen voorop te stellen. Dit kan een spanningsveld creëren en onze traumasensitieve aanpak onder druk zetten. Toch willen we onszelf blijven uitdagen en nadenken hoe we ook onder moeilijke omstandigheden onze traumasensitieve houding kunnen vasthouden.

Auteur

Vertrouwenscentrum Kindermishandeling

Jaar van publicatie

2023
Vragen?
Neem dan contact op met:
Ook interessant