Praktijk

Sociaal-sportieve praktijken

Zet je graag in op het speelplezier, het welzijn en de ontwikkeling van kinderen en jongeren wil je 'iets met sport' doen? De Brussels Brazilian Jiu Jitsu Academy (BBJJA) ontwikkelde een eigen pedagogie en inspireert je met hun Dierenparadijs voor kinderen en andere initiatieven zoals de Grappling@School en hun vrijwilligerstrajecten voor jongeren.

Doelgroep

Iedereen die inzet op het speelplezier, welzijn en de ontwikkeling van kinderen en jongeren en interesse heeft om 'iets met sport' te doen.

Werkwijze

Sociaal-sportieve praktijken combineren hun sportieve missie met een expliciete, sociale missie. Ze verbinden elementen van een sportclub met experimentele vormen van sociaal werk. Hun identiteit is meervoudig. De term sociaal-sportieve praktijken is een verzamelterm voor sportorganisaties die ook andere identiteiten hebben: vb. buurtsport, sport+, jeugdwerk, sportclub, ... Deze praktijken gaan verder dan doorsnee sportclubs en -initiatieven, zelfs deze die inzetten op allerlei laagdrempelige acties zoals korting op het lidgeld of een gratis proefles. Ze nemen extra maatregelen om de toegankelijkheid van hun aanbod te verhogen zoals het vormgeven en vertrekken van een leefwereldgerichte pedagogie. Ze verrichten sociaalpedagogisch basiswerk. Van daaruit ontwikkelen ze, vaak organisch, een sportaanbod dat verbonden is met andere levensdomeinen zoals onderwijs en welzijn. Ze bieden een vertrouwde plek aan waar kinderen en jongeren zich veilig voelen en zich kunnen ontwikkelen. De Brussels Brazilian Jiu Jitsu Academy (BBJJA) past perfect in dat plaatje en heeft vanuit hun eigen pedagogie aandacht voor het speelplezier, het welzijn en de ontwikkeling van kinderen en jongeren.

Partners

Dieter Truyen van de Brussel Brazilian Jiu Jitsu Academy (BBJJA) en Zeno Nols (zelfstandig) 

Wat maakt je praktijk tot een succes?

Brussels Brazilian Jiu Jitsu Academy (BBJJA) ontwikkelde een eigen pedagogie: ’Het Dierenparadijs van de Braziliaanse Jiu Jitsu’. Ze hebben met Grappling@School ook een aanbod binnen een heus scholennetwerk. Ze maken Jiu Jitsu toegankelijk vanuit de leefwereld van kinderen en bereiken doelgroepen die doorgaans minder kansen hebben op vrije tijd en sport. Ze ondersteunen initiatieven die de emancipatie van de kinderen en de jongeren beogen, binnen of buiten de club. Ze zetten in op meertaligheid en expressie en gebruiken video als didactische middel. Jongeren kunnen als vrijwilliger aan de slag in de club, engageren zich, maken zich dienstbaar en verdienen er hun eerste zakgeld als vrijwilliger. Ze worden ondersteund om het lesgeven onder de knie te krijgen en de club ondersteunt de jonge trainers om cursussen te volgen. BBJJA groeide doorheen de jaren uit tot een straffe praktijk die enorm veel kinderen en jongeren bereikt, ondersteunt in hun ontwikkeling en zelfs Jiu Jitsu-kampioenen aflevert!

Welke uitdagingen liggen er voor?

Er is nood aan meer beleidsmatige erkenning voor het straffe werk van sociaal-sportieve praktijken, zowel op Vlaams als op lokaal niveau. Zonder bijkomende en duurzame ondersteuning voor hun werk blijven sociaal-sportieve praktijken precair.

Auteur

BBJJA

Jaar van publicatie

2023
Vragen?
Neem dan contact op met:
Portret van Brussels Brazilian Jiu-Jitsu Academy (BBJJA)
Brussels Brazilian Jiu-Jitsu Academy (BBJJA)
Ook interessant