Praktijk

Ouders met ernstige psychiatrische problemen zijn ook ouders

Covias is een organisatie binnen de Geestelijke Gezondheidszorg in het netwerk NOWE (Noord-West-Vlaanderen). Naast andere activiteiten begeleiden we bijna 1500 mensen met een ernstige psychiatrische aandoening. Die begeleiding gebeurt in de thuiscontext van de mensen. Een groot aantal van onze – volwassen – cliënten hebben kinderen. In psychiatrie is ouderschap lang onderbelicht gebleven en was er nauwelijks aandacht voor de kinderen van cliënten/patiënten. Gelukkig is dit de laatste jaren aan het veranderen. Binnen Covias zetten we dan ook heel sterk in op Kindreflex en KOPP-preventiegesprekken. In elk team is er een referentiemedewerker die ouderschap en kinderen in de aandacht houdt.

Doel

We werken aan het herstel van het gewone leven: mensen met een ernstige psychiatrische problematiek opnieuw laten deelnemen aan het maatschappelijk leven; bevorderen van hun burgerschap.

Doelgroep

Mensen vanaf 16 jaar met een vermoeden van een psychiatrisch lijden of een reeds gediagnosticeerde problematiek die wonen in een van de 25 gemeenten van Noord-West-Vlaanderen.

Werkwijze

• Via onze outreachende werking begeleiden we mensen in hun thuiscontext

• We maken ruimte voor ontmoeting en activering binnen de gewone samenleving; geen aparte eilandjes maar participatie aan het gewone leven; kwartiermaken is hierbij erg belangrijk

• We organiseren arbeidsmatige activiteiten (AMA) voor cliënten die willen werken maar voor wie regulier werk te veeleisend is

• Via de Covias Academy willen we onze opgebouwde expertise delen met andere organisaties

Hierbij zijn de visies en methodieken uit SRH (Steunend Relationeel Handelen) en Open Dialoog erg belangrijk.

Partners

Vermaatschappelijking van zorg is momenteel een belangrijke waarde binnen de GGZ. We begeleiden dus mensen die wonen binnen een reguliere maatschappelijke context. We bouwen dan ook, in samenspraak met de cliënten, aan netwerken die hen ondersteunen: familiale en informele contexten en diensten uit alle sectoren van welzijn en gezondheidszorg: algemeen welzijnswerk, VAPH, jeugdhulp, OCMW, gezinszorgdiensten, mutualiteiten, …; Onderwijs, Vrije Tijdssector en Werk.

Wat maakt je praktijk tot een succes?

We zijn gedreven door onze 4 kernwaarden: empowerment, verbinding, creativiteit en expertise. Via deze waarden zetten we de cliënten en hun context centraal en bouwen we netwerken.

Welke uitdagingen liggen er voor?

De grootste uitdagingen voor onze werking zijn:

• Onze organisatiestructuur zodanig uitbouwen dat we dicht bij de cliënten, hun context en de professionele partners kunnen aanwezig zijn

• Er naar streven om geen wachtlijst te hebben

Auteur

Covias

Jaar van publicatie

2023
Ook interessant