We gaan aan de slag met hun vragen en zorgen rond opvoeding en ouderschap. Die zorg is hun gezin en hun kinderen die thuis achterblijven. Samen met de vader in detentie gaan we op zoek naar manieren om zijn gezin en kinderen, ook op afstand te helpen, te ondersteunen en gaan we ook op zoek naar manieren om contact te houden en blijvend vorm te geven aan zijn ouderschap. In se zoeken we samen naar een antwoord op de vraag hoe vader te blijven op afstand.
Het Spreekuur is een vrijblijvend aanbod in de gevangenis en richt zich naar gedetineerde vaders. Zij bepalen zelf of ze een afspraak willen en waarover ze het willen hebben. De gedetineerde vaders worden over dit aanbod geïnformeerd via de justitiële werking van het CAW in de gevangenis.
We bieden het spreekuur aan vanuit dezelfde visie en dezelfde methodiek als het spreekuur buiten de gevangenismuren.
De gedetineerde vader voert de regie. Hij bepaalt hoeveel gesprekken er nodig zijn, welke thema's er aan bod komen en wat hij er mee doet. De gesprekken volgen de methodiek van het spreekuur waarbij vertrokken wordt van vraagverheldering en samen een aanpak wordt geformuleerd.
Onze aanpak betekent voor de gedetineerde vaders, in Beveren langgestraften, een erkenning van het feit dat ze ook vader op afstand kunnen zijn. De vraag naar de gesprekken zit in een stijgende lijn.
We willen op zoek gaan naar andere organisaties die ook op een of andere manier opvoedings- en ouderschapsondersteuning bieden in de gevangenis. We doen dit vanuit de hoop er samen een divers en structureel verhaal van te maken. Hiermee willen we samen het belang van ondersteuning van deze groep benadrukken.